Kako odabrati biljni sirup za kašalj

Sadržaj teksta

O čemu treba voditi računa i koja pitanja postaviti vašem farmaceutu kada kupujete sirup za kašalj?


Asortiman sirupa koji su namenjeni tretiranju kašlja je u svim apotekama veliki i sigurno ste se zapitali koji da odaberete.

Donosimo vam mali vodič koji vam može olakšati izbor:

  1. Priča o podeli kašlja na suvi tj. nadražujući i produktivni tj. onaj kojim se teži iskašljavanje nakupljenog sekreta, već svima poznata, ali odrediti koji kašalj imate je prvi korak pri odabiru sirupa.

Lekovite biljke koje imaju svojstvo da ublažavaju suvi nadražajući kašalj najčešće nemaju svojstvo da podstaknu iskašljavanje. Pa se tako za suvi kašalj najčešće preporučuju sirupi sa belim slezom, islandskim lišajem itd. koji kašalj umiruju tzv. antitusici.

Produktivnim kašljem eliminiše se povećana količina sekreta koja se stvara u disajnim putevima i na taj način se disajni putevi čiste. Iskašljavanje treba stimulisati kako se sekret ne bi nakupljao i stvorila se pogodna sredina za razvoj patogenih mikroorganizama.

Kod produktivnog kašlja preporučuju se sirupi koji u sebi sadrže biljke sa ekspektorantnim delovanjem kakve su jagorčevina, bokvica, bršljan itd.

Među biljkama koje vam u ovoj situaciji mogu pomoći posebno se izdvaja bršljan. Pored toga što razređuje sekret i na taj način olakšava iskašljavanje, bršljan deluje i na opuštanje glatkih mišića bronhija čime se smanjuje i nadražaj na kašalj.

2. Kada ste odlučili koji tip sirupa vam je potreban tu nije kraj nedoumicama pri izboru s        obzirom da na tržištu imamo sirupe naizgled istog sastava od različitih proizvođača.

Prilikom izbora treba obratiti pažnju kako je preparat registrovan. Sigurniji je onaj koji je registrovan kao tradicionalni biljni lek u odnosu na onaj koji je registrovan kao dijetetski suplement. Na primer, u apotekama imate sirupe koji sadrže ekstrakt bršljana koji su dijetetski proizvodi i Prospan koji je registrovan kao lek. Ekstrakt bršljana koji sadrži Prospan proizveden je posebnom tehnologijom i prošao je brojne analize što je garancija bezbednosti i delotvornosti samog proizvoda.

  1. Kašalj, ukoliko je nastao usled prehlade ili gripa možete lečiti sami pod uslovom da nisu prisutni drugi simptomi kao što su visoka temperatura, poteškoće prilikom disanja, bol pri disanju, gnojni ispljuvak. Kašalj kao posledica prehlade ili gripa je po karakteru akutni i traje do 8 nedelja. Međutim, ukoliko osoba kašlje duže od tri meseca ili ima pridružene gore pomenute simptome ne bi trebala da koristi bilo koji sirup za tretman kašlja već da se javi lekaru koji će na osnovu neophodnih pregleda i analiza propisati adekvatnu terapiju. Primena sirupa za tretiranje kašlja u ovim situacijama može ublažiti simptome što osoba doživi kao poboljšanje čime se stvaraju uslovi za napredovanje bolesti koja je do kašlja dovela.

Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom i farmaceutom.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001