Infekcije oka u dečijem uzrastu

Sadržaj teksta

Infekcije oka u dečijem uzrastu su česte. Zahtevaju hitnu i pravilnu oftalmološku terapiju, kako ne bi dovele do ozbiljnijih komplikacija.

Autor: dr Biljana Trajković, oftalmolog


Infekcije oka u dečijem uzrastu se najčešće javljaju u sklopu  prehlada i viremija. Tada u ambulantama imamo uznemirene roditelje sa decom čije su oči crvene, otečene i krmeljave, kao prvim znacima infekcije oka.

Najčešće infekcije oka u dečijem uzrastu su hordeolum (čmičak), konjunktivitis i dacryocystitis neonatorum.

Kako se leči čmičak kod dece

Čmičak (Hordeolum) se javlja unilateralno (na jednom oku) u vidu lokalizovanog otoka gornjeg ili donjeg kapka, praćenog bolom i crvenilom.

Leči se toplim oblogama i higijenom kapaka sterilnim oftalmološkim kompresama/gazama (Iridium garze) i kombinacijom antibotika i kortikosteroida slabijeg dejstva (tobramicin/deksametazon, hidrokortizon). Medikamentozna terapija je aplikovanje masti tri puta dnevno. Spontanom drenažom, hordeolum prolazi za 2 do 3 dana.

Konjuktivitis kod dece

Konjunktivitis je zapaljenje konjunktive. Izazivaju ga virusi, bakterije, alergeni.

Virusni konjunktivitis izazivaju najčesće adenovirusi, ali kod dece je česta i infekcijama herpes simplex virusom.

Infekcija  adenovirusima se prenosi sa jednog na drugo oko i na kraju zahvata oba oka. Prvi  simptomi su: grebanje, crvenilo i obilna vodenasta sekrecija.

Osnovna terapija je ispiranje očiju fiziološkim rastvorom, ukapavanje veštačkih suza (bez BAK-benzalkonijum hlorida) i hladnim oblogama. Bolest spontano prolazi u periodu od 7 do 10 dana. Nije preporučljiva terapija antibiotskim preparatima.

Kod infekcija oka izazvanih herpes virusom  bolest počinje pojavom na koži bolnih vezikula ispunjenih seroznom tečnosću i bolnim konjunktivitisom sa jakom hiperemijom (crvenilom), iritacijom, suznim okom i edematoznim (otečenim) kapcima. Infekcija se može preneti  na rožnjaču i dovesti do komplikacija sa trajnim oštećenjem vida deteta. Leči se suvim toplim oblogama, antiviralnim lekovima, sa primenom veštačkih suza radi komfora pacijenta. Bolest spontano prolazi.

Kod bakterijskih konjunktivitisa koje izazivaju: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumonia i Hemophilus influenza prvi simptomi počinju naglo sa osećajem grebanja, bolom, hiperemijom (crvenilom), javlja se žućkasti (mukopurulentni) lepljivi sekret, a na ivicama kapaka mogu se javiti krastice i ranice.

Terapija izbora su antibiotici po antibiogramu (ako smo u mogućnosti da uradimo bris oka), ako nismo dajemo antibiotike koji imaju širu paletu dejstva u vidu kapi u dozi od 3 puta u toku dana (moksifloksacin, ciprofloksacin) uz obaveznu higijenu kapaka sterilnim oftalmološkim gazama. Pre ukapavanja terapije oko mora biti čisto bez sekreta. Lečenje traje 2 do 3 nedelje uz obavezno praćenje oftalmologa zbog eventualnih komplikacija.

Hronični bakterijski konjunktivitis javlja se kod urođene stenoze suznih kanala (Dacryocystitis neonatorum). Unutrašnji ugao oka je otečen, crven a pritiskom na njega dolazi do pojave žućkastog sekreta. Lečenje je antibiotsko, sa masažom unutrašnjeg ugla oka da bi se uspostavilo normalno oticanje suza.

Alergijski konjuktivitis se javlja sezonski. Kao jedna od najboljih terapija je upotreba lekova sa dvostrukim dejstvom antihistaminika i stabilizatora mastocita u vidu kapi. Upotreba antialergijskih kapi je preporučljiva tri nedelje pre očekivane sezone cvetanja, čime utičemo na ublažavanje kliničke slike alergijskog konjuktivitisa.

PREVENTIVA-KAKO DA DO INFEKCIJE OKA NE DOĐE?

Za sve infekcije oka u dečijem uzrastu je najvažnija preventiva

  • Izbegavanje pipanja i trljanja oka,
  • Pranje ruku pre i nakon kontakta sa inficiranim okom.
  • Korišćenje jednokratnih sterilnih oftalmoloških kompresa (Iridium garze) pre svake aplikacije leka. Kompresom blago očistimo ivice kapaka i uklonimo sve krmelje i sekret. Komprese možemo držati  u frižideru i koristiti kao hladne obloge kod virusnih konjunktivitisa.
  • Voditi računa da vrh bočica sa lekom pri ukapavanju kapi ne dotiče oko ili trepavice.
  • Ne deliti očne kapi sa članovima porodice.
  • Radi prevencije obavezna higijena rubova kapaka dve nedelje nakon lečenja sterilnim oftalmološkim kompresama.

 

KBC Zvezdara Klinika za očne bolesti ”Prof. dr Ivan Stankovic”; Beograd
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001