Bronholah, prebrodite prehladu i grip

Sadržaj teksta

Vekovima je poznato da boravak u šumi, posebno u šumi četinara, blagotvorno utiče na organe za disanje. Čak i bolesnicima koji su bolovali od ozbiljnih respiratornih bolesti se, uz redovnu terapiju lekovima, preporučivala šetnja kroz četinarske šume.

Razlog tome je blagotvorni efekat isparljivih etarskih ulja iz listova na disajne organe.

autor: mr ph. Zdenka Vuković


Inhaliranje etarskim uljima se isto tako preporučuje kod blažih respiratornih problema koji se javljaju u stanjima gripa i prehlade, kao što su kašalj, zapušen nos i otežano disanje. Tada najčešće pribegavamo inhalaciji u kućnim uslovima, koja se može izvesti na više načina. Jedan od načina je inhaliranje parom vrele vode prelivene preko smeše aromatičnih biljaka, a drugi inhalacija smešom etarskih ulja u posebno dizajniranim posudama – vaporajzerima.

bronholahOba ova načina inhalacije zahtevaju posebnu pripremu i mogu se vršiti samo kada smo kod kuće. Najkomforniji način inhalacije, uz jednostavan način primene, koji se može primenjivati i kod kuće i van nje su zapravo masti sa isparljivim aktivnim sastojcima koje se aplikuju na kožu grudi ili leđa, a kod odraslih i ispod nosa. Ne zahtevaju posebnu pripremu i mogu se uvek poneti sa sobom kao prva pomoć u ublažavanju respiratornih tegoba.

 

U apotekama se mogu nabaviti Bronholah mast namenjena odraslima i deci iznad četiri godine i Bronholah junior mast namenjena bebama i deci mlađoj od četiri godine.

BRONHOLAH MAST ZA ODRASLE

Bronholah mast za odrasle sadrži efikasnu kombinaciju mentola, kamfora, etarskog ulja eukaliptusa i bora, terpentinsko ulje i timol koja sinergizmom delovanja ostvaruje pozitivan efekat na organe za disanje. Nakon nanošenja na kožu, isparljivi sastojci iz masti se delom inhaliraju, a delom resorbuju kroz kožu do respiratornih organa i svaki od njih ima svoju ulogu.

  • Mentol, osim što deluje antimikrobno, pomaže razlaganje bronhijalnog sekreta, dok kamfor podstiče njegovo izbacivanje iz bronhija.
  • Etarsko ulje eukaliptusa pomaže u smirivanju kašlja i olakšavanju disanja. Eukaliptus je biljka koja potiče iz Australije, a pripada grupi zimzelenog drveća čiji su listovi bogati etarskim uljem.
  • Etarsko ulje bora se dobija iz borovih iglica, a deluje tako što podstiče razlaganje bronhijalnog sekreta i smirivanje kašlja.
  • Terpentinsko ulje se dobija iz različitih vrsta četinara. Smanjuje bronhijalnu sekreciju te se preporučuje kod hroničnog bronhitisa sa jakom sekrecijom.
  • Timol je glavni sastojak etarskog ulja timijana (majčina dušica). Ima antibakterijski efekat i tradicionalno se koristi u ublažavanju simptoma gripa i prehlade.

BRONHOLAH JUNIOR

S obzirom da primena mentola, kamfora i etarskog ulja eukaliptusa nije dozvoljena kod mlađe populacije, bebama i deci mlađoj od četiri godine se preporučuje Bronholah junior mast koja sadrži specijalno odabrana etarska ulja (mirta, jela i lavanda), dozvoljena za primenu kod beba i dece.

  • Etarsko ulje mirte se dobija iz mesnatih listova ove biljke. Ima antimikrobni efekat i tradicionalno se koristi kod akutnih i hroničnih respiratornih infekcija kao što su bronhitis, veliki kašalj i sinuzitis. Mirta je poreklom sa Mediterana, a pripada grupi zimzelenih grmolikih biljaka.
  • Etarsko ulje jele pomaže u razlaganju bronhijalnog sekreta i olakšavanju disanja. Ima i blago antiseptičko dejstvo.
  • Etarsko ulje lavande pomaže u smirivanju razdražljivosti, česte prateće pojave gripa i prehlade kod beba i dece.

BRONHOLAH-NAČIN UPOTREBE

Bronholah mast se nanosi na kožu grudi ili leđa i ispod nosa. Nanošenjem u tankom sloju i laganim utrljavanjem u kožu slepoočnica, takođe, pomaže u ublažavanju glavobolje.

Bronholah junior mast se nanosi na kožu grudi ili leđa. S obzirom da su korisnici bebe i deca mlađeg uzratsa ne preporučuje se primena u predelu lica.

Pod uticajem telesne temperature tela aktivni sastojci masti se delom resorbuju kroz kožu do respiratornih organa, a delom isparavaju, inhaliraju i dovode do ublažavanja simptoma gripa i prehlade, kao što su kašalj, zapušen nos i otežano disanje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.