Aerozagađenje može uticati na razvoj fetusa

Sadržaj teksta

Aerozagađenje nema štetne efekte samo na nivou respiratornog sistema već  brojna naučna istraživanja pokazuju da aerozagađenje može biti štetno čak i za plod u materici.


Jedna nova studija sada daje precizno objašnjenje na koji način aerozagađenje šteti fetusu. Istraživači su pronašli mikroskopske čestice čađi u placenti trudnica koje žive u Londonu, što bi značilo da ove štetne partikule mogu da pređu i u pupčanu vrpcu.

Ranije studije su pokazale da postoji „veza između izloženosti majke aerozagađenju i uticaja na fetus,“ kaže koautor ove studije Lisa Mijašita, istraživač sa Univerziteta Kraljica Meri u Londonu (QMUL).

Njeno istraživanje je predstavljeno 16. septembra na Međunarodnom kongresu Evropskog respiratornog društva u Parizu.

„Te studije je pokazale da problemi koji obuhvataju prevremeni porođaj, malu težinu bebe na rođenju, smrtnost novorođenčadi i respiratorne probleme kasnije u detinjstvu mogu biti povezani sa izloženošću majke zagađenom vazduhu,“ rekla je Mijašita za Live Science. Nijedna studija, pak, nije istraživala potencijalne mehanizme koji stoje iza ove veze.

Da bi se ta veza istražila, Mijašita i njene kolege su analizirali makrofage, ćelije imunog sistema, uzete iz placente 5 žena koje su carskim rezom rodile zdrave bebe. Sve trudnoće su prošle bez komplikacije i žene nisu bile pušači. Makrofage se mogu nađi u svim tkivima u organizmu. Njihova uloga je da love potencijalne neprijatelje, kao što su mikrobi, maligne ćelije i čestice aerozagađenja; jednom kada ih detektuju, one ih progutaju i svare i tako ih sprečavaju da naprave štetu organizmu.

Tim sa QMUL je ranije proučavao makrofage uzete iz pluća stanovnika Londona i pronašli su da su one bile pune čestica aerozagađenja. Istraživači su sada želeli da utvrde da li ovih čestica ima i u makrofagama uzetih iz placente, što bi značilo da su čestice aerozagađenja prošle iz pluća u krvotok.

Ćelije placente pod mikroskopom

Koristeći snažne mikroskope, tim je pregledao 3.500 makrofaga. U 60 makrofaga naučnici su pronašli crne površine koje su „izgledale potpuno isto kao zagađene makrofage iz pluća,“ rekla je Mijašita. Kontaminirane ćelije su pronađene u uzorcima svih 5 placenti.

Naučnici nisu tražili zagađene makrofage u pupčanoj vrpci, koja povezuje placentu sa fetusom niti u samom fetusu. Međutim, čak i ako čestice ostanu samo u placenti i ne pređu u fetus, one mogu negativno da utiču na bebino zdravlje,” rekla je dr Noris Liu, pedijatar sa QMUL i glavni autor studije.

Razlog je “što su ovo ultrafine čestice, a sve ultrafine čestice stimulišu inflamatorni odgovor koji može da ošteti fetus,” kaže dr Tobijas Velte, zamenik predsednika Evropskog respiratornog društva i profesor pulmologije na Univerzitetu u Hanoveru u Nemačkoj. “Neke od ovih čestica mogu biti toksičnije i više kancerogene nego druge, ali su sve loše za organizam.”

Velte kaže da su novi rezultati značajni zato što po prvi put pokazuju da ultrafine čestice aerozagađenja mogu direktno da utiču na nerođenu decu. One ne ostaju u plućima, već penetriraju dublje u organizam, gde mogu da naprave štetu.

“Aerozagađenje nije više samo respiratorni problem, već sistemski problem,” rekao je Velte za Live Science. “Naše srce, bubrezi, mozak i limfni čvorovi mogu biti puni ovih čestica.

Izlaganje nerođenog deteta ovim česticama je posebno zabrinjavajuće pošto može negativno da utiče na razvoj organa.”

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001