Pravljenje selfija nas usrećuje!

Sadržaj teksta

Pravljenje selfija i deljenje istih na društvenim mrežama danas spada među najčešće aktivnosti mladih, i gde god da su, trenutak koji nije zabeležen „pametnim telefonom“ kao da se nije ni dogodio. Brojni su oni koji naprave i po desetak „selfija“ dnevno.

autor: mr ph. Aleksandra Dumić


Nekada se pojam autoportret odnosio na umetnička dela vrsnih umetnika koji su mogli da prepoznaju svoje karakteristične crte lica i prenesu ih na slikarsko platno. Danas vam je  dovoljan „pametni telefon“ i autoportret možete dobiti za nekoliko sekundi. Od engleskog „self-portrait“ nastao je popularni žargonski naziv – selfi.

Mediji svakodnevno ističu negativne aspekte savremene tehnologije i upozoravaju na opasnosti koje nam može doneti deljenje naše privatnosti na društvenim mrežama. Međutim, prema najnovijim istraživanjima koje su obavili naučnici sa Kalifornijskog univerziteta Irvin (UCI), sa Odeljenja za informatiku, pravljenje selfija i „deljenje“ na društvenim mrežama, može značajno poboljšati raspoloženje mladih koji su izloženi različitim vrstama svakodnevnih stresova.

Studija je delo grupe autora na čelu sa Yu Chen, studentkinjom post-doktorskih studija na UCI.

Naučnici su četiri nedelje posmatrali grupu od 41 studenta (28 žena i 13 muškaraca) i rezultati su nedavno objavljeni u časopisu Psychology of Well-Being.

Istraživači su pomoću aplikacija za „pametne telefone“ merili fizički i emotivni status učesnika.

Studenti koji su dobrovoljno učestvovali u studiji su nasumično podeljeni u tri grupe: Jedni su imali zadatak  pravljenje selfija, drugi da fotografišu ono što ih čini srećnim, a treća grupa je fotografisala ono što smatraju da bi nekog drugog učinilo srećnim.

Imali su zadatak da tri puta u toku dana kroz fotografije dokumentuju svoja osećanja a da uveče istraživačima daju podatke o bitnim događajima  za koje smatraju da su tog dana uticali na njihovo raspoloženje. Za vreme studije je trebalo da nastave svoje redovne dnevne aktivnosti (idu u školu, rade školske zadatke, druže se sa prijateljima…).

U prvoj „kontrolnoj“ nedelji studije, svi su koristili istu aplikaciju za dokumentovanje svog raspoloženja dok su naredne tri nedelje mogli da koriste aplikacije po svom izboru da prave fotografije i dele ih sa prijateljima.

Nakon sumiranja rezultata od oko 2900 merenja, primećeno je da su studenti iz sve tri grupe prilikom izvođenja studije osetili poboljšanje raspoloženja. Studenti iz prve grupe su dodatno opisivali da imaju više samopouzdanja i da se sa osmehom na licu osećaju prijatno i ugodno. Kod studenata iz druge grupe zapažen je porast osećaja zahvalnosti, dok su se studenti treće grupe osećali smirenije i isticali su važnost porodice i prijatelja i da im oni donose smirenost i pomažu da se oslobode od stresa.

Analizom rezultata, naučnici su pokušali da objasne na koji način promovisanje pozitivnih osećanja putem fotografija dovodi do poboljšanja raspoloženja i došli su do zaključaka da pravljenje selfija i fotografisanjem lepih stvari manipulišemo sopstvenim osećanjima i podstičemo kod sebe pozitivne emocije na tri načina:

  • Samopercepcijom – studenti su manipulisali svojim raspoloženjem pomoću sopstvenog izraza lica
  • Samoefikasnošću – studenti su podsticali sebe da rade stvari koje ih čine srećnim
  • Pro-socijalnim aktivnostima – studenti su radili stvari koje usrećuju druge ljude a samim tim i oni su bivali srećniji.

U moru isticanja negativnih uticaja savremene tehnologije na živote mladih, Yu Chen smatra da su rezultati ove studije veoma značajni da ukažu i na pozitivne aspekte koji će prema njenom mišljenju, upravo najviše i značiti mladim osobama, studentima koji su izloženi brojnim stresovima ( odlazak od kuće, usamljenost, nedostatak novca, previše obaveza na fakutetima…).

Dobra vest je da su mobilni telefoni nove generacije danas svima dostupni  i da, i ako nemamo vremena i novca za jogu, posete centrima za relaksaciju, posete psiholozima, druženje sa osobama koje volimo, možemo sebi priuštiti oslobađanje od stresa između časova, sastanaka, gde god da smo, bez puno vremena i novca. Dovoljno je samo da se nasmejemo, napravimo selfi i pokažemo ga prijateljima!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3