Da li vas komarci obožavaju?

Sadržaj teksta

Da li vas komarci obožavaju? Naučnici otkrivaju da izbor komarca da baš vas ujede nije samo stvar vašeg jedinstvenog mirisnog profila, nego i sapuna koji koristite.


Tema koja oduvek okupira naučnike i nikada neće prestati da bude predmet interesovanja istraživača jeste – na koji način komarci biraju svoju žrtvu. Zašto su neki od nas lake mete, dok druge ove krvopije zaobilaze. Postoji li način da se zaštitimo od ujeda komaraca? Možda konačno rešenje još uvek ne postoji, ali na osnovu novog istraživanja može se zaključiti da postoje sapuni čije mirise komarci jednostavno obožavaju, kao i oni koje mrze.

Uživanje u lepom vremenu, dužim danima, boravku u prirodi, širom otvorenim prozorima pre ili kasnije pokvare rojevi malih sisača naše krvi. Nekad je dovoljno da samo jedan zaluta u naš životni prostor, pa da celu noć provedemo pod jorganom, osluškujući neprijatno zujanje na samo nekoliko centimetara od naše glave. A ako slučajno zaspimo, probudiće nas ujed koji svrbi i peče.

komarci

Kladimo se da ste se bar milion puta zapitali kako je moguće da komarci ujedaju baš vas, a poštede drugu osobu koja je sa vama boravila u istoj prostoriji ili na otvorenom prostoru. Naučnici otkrivaju da izbor komarca da baš vas ujede nije samo stvar vašeg jedinstvenog mirisnog profila, nego i sapuna koji koristite.

Postoje sapuni, gelovi za tuširanje i drugi deterdženti koje komarci jednostavno više vole, pogotovo u kombinaciji sa vašom jedinstvenom telesnom hemijom, tvrde istraživači sa Virginia Polytechnic Institute and State University.

Zašto baš ja?

Nova studija objavljena u časopisu iScience proučavala je mirise koji privlače ili odbijaju komarce, uzimajući u obzir jedinstvene mirisne profile ljudi, zajedno sa različitim sapunima. Iako ne postoji mirisni profil ili sapun koji će garantovati da ćete u društvu komaraca ostati pošteđeni, stručnjaci tvrde da promena sapuna može povećati vašu bezbednost od ujeda.

Ne ujedaju komarci, nego “komarice“

Ljude i životinje ujedaju samo ženke komaraca. Njima je krv neophodna zbog proteina i drugih hranjivih sastojaka koje koriste za stvaranje i razvoj jajašca.

Važno je znati da brojni faktori mogu neku osobu učiniti privlačnijom ili manje privlačnom za komarce, smatraju naučnici. U te faktore spadaju npr. ugljen-dioksid u našem dahu, miris tela koji proizvodi naš metabolizam ili naša kožna mikrobiota, ali i odeća koju nosimo. Dakle, poznato je da komarci vole ugljen-dioksid. Ukoliko izdišemo ili izlučujemo kroz kožu više CO2, komarci će više želeti da nas ugrizu. Isto tako, komarci obožavaju smrad znoja kože i stopala.

Dok na brojne, pa i neke od navedenih faktora ne možemo uticati, na sapun koji koristimo – možemo. To naravno nije potpuno rešenje problema, jer se miris sapuna meša sa jedinstvenim mirisnim profilom čoveka, tako da će različiti ljudi doživeti različite rezultate ukoliko koriste isti sapun. U svakom slučaju, naučnici tvrde da ćete imati manje šanse da budete žrtva komaraca ukoliko koristite sapune koji imaju intenzivniji miris.

Koji sapun je najbolji u odbijanju komaraca?

Istraživanje ukazuje na određene hemikalije koje se često nalaze u sapunima, a koje doprinose privlačnosti i odbijanju komaraca. Interesantno je da komarci jednostavno obožavaju sapune sa intenzivnim cvetnim mirisima ili mirisom ananasa. S druge strane, sapuni sa mirisom badema ili kokosa su najodbojniji malim krvopijama. Naime, više istraživanja pokazala su da hemikalije dobijene iz kokosa imaju repelentni efekat na insekte koji se hrane krvlju. Ipak, ukoliko živite ili putujete u područja gde se bolesti četo prenose putem uboda komaraca, naučnici savetuju da sapun od kokosa koristite samo kao pomoćno sredstvo. Konvencionalni repelenti su obavezni.

Na kraju, miris koji je za komarce najmanje privlačan jeste – eukaliptus. Eukaptol se inače koristi u tečnostima za ispiranje usta, pomoćnim lekovima protiv kašlja ili u nekim kozmetičkim preparatima.

Leto u belom

Ako ste posebno privlačni komarcima, možda bi trebalo da obratite pažnju i o odevanju. Komarci jednostavno ne vole belu i svetlu odeću, dok im u tamnim odevnim predmetima delujete kao dobro mesto za ubod.

Interesantno je da su svi testirani sapuni imali limonen, supstancu koja ima repelentni efekat na komarce i to kao dominantni miris. Ali uprkos tome, tri od četiri testirana sapuna zapravo su povećala privlačnost komaraca.

Biljke zaštitnice

Sapun nije dovoljan. Ukoliko imate dvorište ili terasu, u borbi protiv komaraca mogu vam pomoći i pojedine biljke.

Pored toga što je lekovit, matičnjak zasađen u saksijama može biti i odlična odbrana od komaraca. Komarci ne vole ni miris mačije trave i lavande iako su mirisi ovih biljki za ljudska čula rapsodija. Takođe, upotreba kozmetičkih preparata od lavande može da spreči ubod komaraca.

Na listi biljaka zaštitnica je i bosiljak. Eterično ulje od bosiljka je, dokazala su istraživanja, smrtonosno za larve komaraca. Zato se bosiljak odvajkada sadio u blizini reka i močvara, generalno na mestima koja su za komarce prirodno stanište.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3