Ubrzan rad srca, da li su možda krivi lekovi koje uzimate

Sadržaj teksta

Pojedini lekovi mogu da utiču na električne signale u srcu i tako izazovu ubrzan rad srca. Pored ubrzanog rada srca, tahikardije, mogu se javiti i vrtoglavica, kratak dah, bol u grudima, lupanje srca. Ukoliko se javi otežano disanje ili jak bol u grudima koji traže duže od nekoliko minuta, potrebno je hitno se javiti lekaru.

Antiastmatici

Mnogi lekovi koji se koriste u terapiji astme, poput inhalacionih kortikosteroida, albuterola, inhalacionih dugo-delujućih beta-2 agonista, modifikatora leukotrijena ili oralnih metilksantina, mogu izazvati ubrzan rad srca.

Antibiotici

Azitromicin je antibiotik koji može ubrzati srčani ritam. Ostali antibiotici, kao što su levofloksacin, amoksicilin, ciprofloksacin takođe mogu da izmene srčani ritam, a veća je verovatnoća da do toga dođe ukoliko već postoji neko srčano oboljenje.

Lekovi protiv kašlja, prehlade i alergije

Mnogi dekongestivi koji se kupuju u apoteci bez lekarskog recepta sadrže pseudoefedrin ili fenilefrin. Ovi sastojci mogu da izazovu lupanje srca ili da povećaju krvni pritisak.

Lekovi za štitastu žlezdu

Ukoliko štitasta žlezda ne stvara dovoljno hormona (hipotireoidizam) koristi se lek levotiroksin koji ga nadoknađuje. Mogući sporedni efekat tog leka je ubrzani rad srca.

Antidepresivi

Određeni lekovi koji se koriste u terapiji depresije mogu da ubrzaju srčani rad. To su inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina i norepinefrina kao što su desvenlafaksin, duloksetin, venlafaksin i triciklični antidepresivi kao što su amitriptilin, klomipramin, dezipramin i ostali.

Suplementi

Neki suplementi mogu biti okidači ubrzanog ili nepravilnog srčanog ritma. Takvi su gorka pomorandža, valerijana, glog, žen-šen, efedra.

Ukoliko primetite bilo kakve promene u radu srca obavezno se obratite svom lekaru. Ako su te promene izazvane lekovima koje uzimate, doktor može:

  • promeniti dozu leka
  • prebaciti vas na drugi lek ili
  • promeniti način uzimanja leka.

Ukoliko imate srčane probleme obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite bilo koji novi lek.

Pojedini lekovi i suplementi mogu da izazovu ozbiljne komplikacije, sami ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji