Otok neprijatan simptom

Sadržaj teksta

Stanje otečenosti i podbulosti koje najčešće pogađa žene srednjih godina zahteva da se otkrije uzrok njegovog nastanka i otkloni zabluda da ovo stanje ne zahteva medicinski tretman. Šta preduzeti?

Reč edem potiče od grčke reči koja znači „otečeno stanje“. To je medicinski naziv za zadržavanje tečnosti u telu i sakupljanje tečnosti u potkožnom tkivu. Voda čini 70% organizma, milioni ćelija u telu uglavnom su međusobno povezani i formiraju tkiva.

U zdravom organizmu bubrezi izlučuju višak tečnosti putem mokraće. Ako se to ne desi formiraju se otoci na stopalima, rukama, grudima ili licu. Pogoršavaju se krajem dana a mogu se povući posle noćnog odmora.

Prepoznajte edem

Merite težinu svakog jutra i večeri. Merenje treba obavljati posle odlaska u toalet, uvek na istoj vagi, bez odeće i rezultate beležiti u svesku mesec dana. Osoba sa idiopatskim edemom može biti teža uveče i do 2 kilograma.

Uzroci nastanka edema

Dva su osnovana uzroka nastajanju edema: prekomerno isticanje tečnosti iz kapilara i nemogućnost limfnog sistema da vrati tečnost u krvotok.
U nekim slučajevima edemi se javljaju kao posledica obolevanja vitalnih organa: srca, pluća, bubrega ili jetre. Mogu nastati zbog oštećenja krvnih sudova, naročito venskih, ali i limfnih, posle nekih hirurških intervencija. Pojedini slučajevi dobiju naziv „idiopatski“, što znači da im je uzrok nepoznat. Ukoliko su isključena oboljenja vitalnih organa, ovo nije opasno stanje, ali može biti uznemiravajuće.

Uklonite zablude i otklonite edeme

Mnogi smatraju da otoci ne zahtevaju nikakav tretman jer nema konkretnog zdravstvenog problema. Ipak, ne bi bilo loše znati i neke osnovne stvari kao što su:

  • obavezna zapremina mokraće iznosi 0,5 litara dnevno;
  • voda se izlučuje preko bubrega gotovo istom brzinom kojom se i unosi;
  • u mirovanju sva krv obiđe ceo cirkulatorni sistem jedanput svakog minuta a kod vrlo aktivne osobe šest puta u minuti;
  • tokom mišićnog rada protok limfe poveća se 10 do 30 puta;
  • kretanje limfe potpomažu i kontrakcija mišića, pulsacija arterija, pokreti tela i spoljni pritisak na pojedina tkiva.

Tretman edema

Osnovni tretman je ukloniti uzroke, ukoliko je to moguće, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.
Jedan od osnovnih (možda i najboljih) „lekova“ protiv oticanja je unos većih količina vode! Neophodno vam je minimum 8 čaša vode dnevno. Izbegavajte dugo stajanje i sedenje. Umerena fizička aktivnost (šetnja) poboljšava cirkuaciju krvi, čime se eliminiše pojava otoka. Nosite ravnu obuću, a dok sedite, radite kružne pokrete stopalima. Blaga masaža je takođe delotvorna. Zadržavanje tečnosti je čest pratilac gojaznosti, preporučljivo je postepeno smanjenje težine, nikako gladovanje pa prejedanje.

Iako se so okrivljuje za pojavu edema (otoka) i smanjen unos soli može da izazove isti efekat.
Nije dovoljno da vodite računa samo o unosu soli u vidljivom obliku, već i o unosu „skrivene soli“ u namirnicama kao što su: krekeri, grisini, konzervisana hrana, prevreli sirevi, suhomesnati proizvodi. Sve ove namirnice sadrže znatno više soli nego što vam je potrebno. Zato, kad primetite da vam se pojavljuju otoci smanjite unos ovih namirnica, kao i svih ostalih za koje znate da sadrže so.

Suplementi pomažu

Mnoga istraživanja su pokazala delotvornost pojedinih biljaka, ili njihovih ekstrakata u povlaćenju otoka, kao i nekih minerala i vitamina. Grupa jedinjenja poznatih kao flavonoidi pokazali su visok procenat uspešnosti u tretmanu edema. Ova jedinjenja možemo naći u borovnici, maslačku, kukuruznoj svili, kleki, kestenu, preslici, uvi, semenu celera i anisa i mnogim drugim biljkama čije se dejstvo još ispituje. Korisno je dodati ishrani kalijum, kalcijum, magnezijum, vitamin B6, vitamine B kompleksa, selen i vitamin C u vidu suplemenata. Preslica povećeva izlučivanje urina, kesten pomaže u povlačenju postoperativnih otoka, kleka povećava volumen urina a kvercetin (flavonoid) koriguje abnormalnost kapilarne propustljivosti. Flavonoid hesperidin u kombinaciji sa vitaminom C pokazao je poboljšanje kod venskih i limfnih edema.

Proširene vene i spuštena stopala, čest su uzrok natečenih nogu

Ukoliko su vam noge ujutru normalne debljine a kako dan odmiče postaju sve deblje i deblje najverovatnije imate proširene vene. Kod ovog poremećaja krv se u potpunosti ne vraća u srce već se kroz proširene vene „cedi“ u međućelijski prostor, noge su debele, bolne a koža vremenom postaje žućkasto-smeđa. Najbolja pomoć u ovim slučajevima je nošenje elastičnih kompresivnih čarapa a u slučaju da su tegobe jako izražene lekar će razmotriti potrebu hirurškog uklanjanja „problematične” vene. Veoma često ljudi mešaju funkciju arterija i vena i donose pogrešne zaključke.

Kompresivne čarape su korisne kada je u pitanju problem sa venama ali ukoliko su noge otečene jer srce kao pumpa popušta, nošenje kompresivnih čarapa moglo bi dodatno da pogorša stanje.
Spuštena stopala kao i nošenje neadekvatne obuće mogu uzrokovati oticanje nogu. Ukoliko prilikom hodanja stopalo ne pokreće mišiće koji pomažu da se venska krv vraća ka srcu, noge otiču. Kada se ovome pridoda i nošenje visokih potpetica problem postaje još izraženiji.

PAŽNJA: Šta ako se otok pojavi na jednoj nozi? Obratite pažnju, možda se radi o trombu (krvnom ugrušku) noge, što zahteva hitan odlazak kod lekara! •

BOX 1

Probleme sa otečenim nogama češće imaju žene

Disbalans estrogena i progesterona koji prati skoro svaku ženu koja dosta radi, loše se hrani i premalo spava čest je krivac za oticanje nogu. Progesteron je hormon koji ima diuretsko dejstvo odnosno stimuliše izbacivanje vode iz organizma. U slučaju njegovog manjka žene osećaju natečenost i jak PMS. Pratite svoje cikluse i ukoliko su vam noge normalne ili minimalno natečene na početku ciklusa a jako natečene pred menstruaciju, konsultujte se sa svojim ginekologom jer možda je vreme za hormonsku intervenciju. Mnoge žene problem rešavaju uzimanjem diuretika što je pogrešno.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji