Miris kafe stimuliše mozak da radi bolje

Sadržaj teksta

Miris kafe dovoljan je za bolji rad mozga, potvrdila su testiranja koja su sproveli naučnici sa Stivensovog tehnološkog instituta iz Nju Džerzija (Stevens Institute of Technology, New Jersey).

Ova nova studija je pokazala da su ljudi koji su testirani u sobi koja miriše na kafu bolje rešili testove, jer im je mozak reagovao kao da su konzumirali kofein.

Preciznije, naučnici su testirali studente koji su pisali ispit iz algebre.

Grupa studenata koja je testove rešavala u sobi s mirisom kafe postigla je bolje rezultate od druge grupe studenata (koji su bili u sobi bez stimulativnog mirisa kafe).

Za kafu se već od ranije zna da smanjuje rizik srčanih bolesti, podstiče metabolizam i smanjuje šanse da umremo mladi. To je potvrđeno nizom studija, od kojih je poslednja realizovana na gotovo pola miliona odraslih Britanaca.

Ljudski mozak, prepoznavajući miris kafe, reaguje vrlo slično kao kada se kafa popije.

Kofein je, kao što je poznato, stimulans, što znači da aktivira mozak i središnji nervni sistem, da manjuje umor i čini ljude budnijim i fokusiranijim na zadatke.

Nedavna istraživanja su isto tako pokazala da kafa smanjuje i rizik od depresije, podstiče dugotrajno pamćenje i štiti od Alzheimerove bolesti.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px