Bršljan, sve što ste želeli da znate

Sadržaj teksta

Bršljan, zimzelen, zelengora (lat. Hedera helix) je ukrasna puzavica koju najčešće viđamo kako raste uz zidove starih zgrada i starih stabala. Raste na senovitim mestima, zahteva mnogo vlage, a hladnoća joj ne smeta, pa ostaje zelena cele godine. Zbog toga je omiljena i kao dekorativna biljka, posebno u zimskoj sezoni.

Pored lepog izgleda, bršljan ima i značajna lekovita svojstva.

U antičkoj Grčkoj Hipokrat je koristio bršljan za prevenciju trovanja, smanjenje otoka i kao anestetik.

Danas se koristi u tretmanu respiratornih stanja, poput astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), zatim kod zapaljenja i artritisa.

Bršljan pokazuje antiinflamatorno, antioksidativno, antivirusno, spazmolitičko, antimikrobno i antitumorsko dejstvo.

Saponini i flavonoidi su glavne aktivne komponente ove biljke i najčešće su i bile predmet naučnih istraživanja. Saponini olakšavaju resorpciju iz creva i bore se protiv bakterija. Flavonoidi otklanjaju toksine iz organizma, jačaju zidove krvnih sudova, smanjuju alergiju, moduliraju enzimsku aktivnost u organizmu.

Bršljan kao pomoć kod astme, bronhitisa i HOBP-a

Bršljan pomaže u opuštanju disajnih puteva i smanjuje kašalj, što je posebno važno kod osoba sa alergijama, astmom, bronhitisom i HOBP.

Saponinska komponenta  ekstrakta lista bršljana olakšava disanje tako što:

  • razmekšava mukus, pa se on lakše i brže izbacuje,
  • povećava produkciju i sekreciju tečnog filma,
  • opušta mišiće disajnih puteva

Antiinflamatorni efekat lišća bršljana može da pomogne kod alergija tako što blokira histamin, koji se oslobađa kao odgovor na alergene.

U apotekama se mogu pronaći brojni sirupi protiv kašlja i za iskašljavanje koji sadrže ekstakt bršljana. Međutim, nisu svi podjednako efikasni što u velikoj meri zavisi ne samo od količine ekstrakta već i od načina na koji se taj ekstrakt proizvodi. Daleko najkvalitetniji je ekstrakt EA575 koji je sastavni deo svih proizvoda iz Prospan linije. Efikasnost ovog ekstrakta je naučno potvrđena što je omogućilo da i Prospan proizvodi imaju status leka.

PROSPAN je biljni lek br 1 u svetu za olakšano iskašljavanje.

Redukuje plesan i poboljšava kvalitet vazduha

Bršljan se ubraja u top 10 biljaka koje imaju sposobnost prečišćavanja vazduha, kaže NASA. Bršljan otklanja otrove poput benzena, formaldehida, ksilena i toluena, za koje je poznato da mogu da izazovu tzv. “sindrom bolesne zgrade”, tj. stanje kada se ljudi razboljevaju zato što provode vreme u određenoj zgradi ili prostoriji.

Jedna naučna studija je otkrila da bršljan može da smanji broj čestica fekalne materije i buđi. Istraživači su otkrili da količina fekalne materije opada za više od 94%, a buđi za 78,5%. u toku 12 sati. Ove studije su, međutim, rađene u malom i ograničenom prostoru, tako da u domaćinstvu bršljan verovatno nije efikasan kao pravi prečišćivač vazduha.

Mogući novi tretman kod artritisa

Ekstrakt bršljana može biti od koristi osobama sa artritisom i zapaljenjem. Jedna studija na miševima je pokazala da su se simptomi zapaljenja i oticanje šaka i zglobova produktivno smanjivali tokom 7 dana tretmana. Da bi se ove sugestije o efikasnosti bršljana kod artritisa i potvrdile potrebno je sprovesti više istraživanja na ljudima.

Bršljan, primena u kozmetičke svrhe

Pored sirupa i drugih farmaceutskih oblika na bazi bršljana namenjenih rešavanju problema kašlja, bršljan je izuzetno popularan i u tretmanu celulita i otoka.

U ove svrhe koriste se preparati u obliku ulja, krema, obloga itd. koji mogu biti monokomponentni (sadrže samo ekstrakt bršljana) ili višekomponentni kada sadrže i druge aktivne supstance, najčešće kofein kada je u pitanju tretman celulita ili ekstratk kestena u preparatima za rešavanje problema proširenih vena, otečenih i teških nogu.

Mogući neželjeni efekti

Bršljan je siguran i bezbedan za primenu i kod dece i kod odraslih. Prijavljeni su slučajevi pojave kratkog daha, otoka, crvenila kože i svraba, dok je alergija zabeležena kod manje od 1 na 10 000 pacijenata koji su koristili ekstrakt bršljana.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px