Paradajz

Sadržaj teksta

Paradajz se zbog kiselkastog ukusa najčešće servira uz glavni obrok kao salata a zapravo spada u porodicu voća. Bogat je antioksidansima, povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Likopen je nutritijent zahvaljujući kome paradajz ima crvenu boju i koji je vrlo jak antioksidans i osim što povoljno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema, štiti kosti od oksidativnih oštećenja i ima blagotvorn  dejstvo na zdravlje prostate (pomaže kod uvećanja prostate a ima podataka i o antikancerogenom učinku). Likopen sprečava i nastanak oksidativnog LDL holesterola koji je jedan od glavnih krivaca za nastanak ateroskleroze.

Redovnim unosom paradajza, oko 300 gr dnevno, povećeva se nivo dobrog HDL holesterola u odnosu na LDL holesterol za 15%. Termičkom obradom ne gube se ova svojstva a zanimljivo je da se sadržaj likopena povećava. Pored likopena paradajz sadrži i beta karoten koji čuva kožu od starenja izazvanog uticajem sunčevih zraka, lutein i zeaksantin koji su poznati kao vitamini za oči.

Paradajz je prepun vitamina C, sadrži i vitamin E i K, vitamine B grupe B3 i B6, folnu kiselinu. Paradajz je i prava riznica minerala poput kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa. Posebno se preporučuje osobama koje pate od grčeva u nogama kao i kod upotrebe lekova za izmokravanje.

 

Šta drugi čitaju?

Sirova hrana
Heljda – riznica fitojedinjenja

Antioksidansi

Čuvanje hrane

Zimnica, da ili ne…

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px