Lavanda, lekovita svojstva čaja i etarskog ulja

Sadržaj teksta

Lavanda je jedna od najpoznatijih lekovitih i ukrasnih biljaka i prva asocijacija na nju jeste njen prijatan aromatičan miris. Ovaj miris potiče od etarskog ulja, koje je pronađeno čak i u Tutankamonovoj grobnici, što je dokaz cenjenosti ove biljke u starom Egiptu. Ime lavanda potiče od latinske reči lavare (kupati se), što govori o upotrebi etarskog ulja i cveta lavande u kupailima Rimskog carstva.

Lavanda je višegodišnja žbunasta biljka životnog veka do 30 godina. Iako poreklom iz mediteranskih krajeva, ova biljka se sve češće gaji i kod nas, u kontinentalnim uslovima. Karakterističan izgled lavanda duguje svojim plavim cvetovima u kojima se nalazi etarsko ulje koje je najbitnija komponenta cele biljke.

Lavandi prijaju visoke temperature i sunčeva svetlost – otporna je na sušu, a višak vode joj može naškoditi. Zemljište koje lavanda zahteva takođe nije zahtevno u pogledu kvaliteta – uspeva i na plitkom, siromašnijem zemjištu, pa i na kršu. Lavanda počinje da cveta u junu, mada trenutak cvetanja zavisi od spoljašnje temperature – ukoliko je vreme toplije može procvetati i ranije, i obratno. Osim u medicinske svrhe, lavanda kao biljka se koristi i kao dekorativna vrsta i u kulinarske svrhe (kao začin kod peciva, salata, deserta, pasta).

lavanda cvet

Sastojci etarskog ulja lavande

Etarsko ulje koje se dobija destilacijom iz cvetova lavande zaslužno je za upotrebu lavande u medicinske svrhe. Razlog tome su sastojci koje u sebi sadrži – u najvećoj meri linalil-acetat, linalol, tanini i kariofilen. U manjoj meri prisutni su i cineol, perilil-alkohol, kamfor, borneol, seskviterpenoidi, limonen, izoborneol, geraniol, antocijani, kao i još oko 100 jedinjenja. Procentualna zastupljenost pojedinačnih sastojaka varira u odnosu na vrstu lavande.

Upotreba lavande

Lavanda se može koristiti u nekoliko oblika – kao čaj od osušenog cveta lavande, etarsko ulje lavande, ili kupka. Etarsko ulje lavande je sastojak raznih balzama, parfema, kolonjskih voda, melema, sapuna, kozmetike i ostalih preparata namenjenih za primenu na koži. Ovo ulje se čuva u tamnim bočicama na tamnom mestu, i treba ga dobro zatvoriti da ne bi isparilo.

Lavanda protiv stresa i nesanice

lavanda protiv stresa i nesanice

Lavanda je dobra antistres biljka koja smanjuje psihičku napetost, i kao sredstvo za smirenje tj. tonik za živce koji pomaže kod nervoze i nervoznog lupanja srca.

U tu svrhu, lavanda se može koristiti i kao kupka – dovoljno je par kapi etarskog ulja dodati u kadu napunjenu vodom, nekoliko puta sedmično. Jedno istraživanje dokazalo je da lavanda smanjuje anksioznost u zubarskoj ordinaciji, a dodatno, sama studija sugeriše potencijalnu upotebu lavande za smanjenje stresa „na licu mesta“ u stomatološkim čekaonicama.

Pokazalo se da lavanda dobro deluje i kod nesanice smanjujući anksioznost povezanu sa spavanjem – olakšava uspavljivanje povećava kvalitet sna. Za pomoć pri uspavljivanju, lavanda se može raspršivati uveče u spavaćoj sobi, ostaviti pored kreveta, ili popiti čaj u večernjim satima.

Čaj od lavande i stomačne tegobe

Čaj od lavande se koristi kod nadutosti, jer ublažava grčeve i deluje blagotvorno na organe za varenje. Za pripremu čaja dovoljno je preliti 2 kašičice osušenog cveta sa 200 ml ključale vode, i procediti nakon desetominutnog hlađenja čaja. Ovako pripremljen čaj se može konzumirati dva puta dnevno.

Osušen cvet i ulje lavande deluju rasteruju insekte

Opšte je poznato da lavanda u kući rasteruje insekte – sprečava pojavu vaši, mrava, moljaca. Osušen cvet lavande se često postavlja u ormarima sa odećom kako bi odbijao moljce. Osim osušenog cveta, i etarsko ulje može se koristiti kao insekticid – nanošenjem na kožu sprečiće ujede komaraca. Dodatno, ovo ulje može da se koristi i nakon uboda komarca, jer zahvaljujući svom antizapaljenskom svojstvu smanjuje iritaciju i bol na mestu ujeda.

lavanda rasteruje insekte

Etarsko ulje lavande za primenu na koži

Etarsko ulje lavande za spoljašnju upotrebu se koristi kod poremećaja periferne cirkulacije – sastojak je preparata koji se utrljavaju u kožu. Masaža etarskim uljima olakšava bolove u zglobovima i mišićima, i potencijalno može biti korisna kod bola u vratu, išijasa i reumatiskih tegoba. Nakon masaže, masiranu kožu treba dobro oprati i ne izlagati je previše sunčevom (UV) zračenju.

Etarsko ulje lavande takođe poseduje, kada se primeni na kožu, antizapaljensko i antiseptičko dejstvo. Zahvaljujući tome, može se koristiti kod iritacija koža (npr. uzrokovanim sunčevim zračenjem), ujeda insekata, opekotina, kod zarastanja ožiljaka. Zahvaljujući ovim osobinama, etarsko ulje lavande koristilo se u bolnicama tokom Prvog svetskog rata za dezinfekciju i brže zaceljivanje rana. Takođe, ovo ulje je zbog svog antiseptičkog dejstva i prirodni alternativni tretman protiv akni.

Korisne je znati i da:

Lavanda stimuliše izlučivanje mokraće i ublažava upalu bešike. Međutim, nije dokazano i smanjenje krvnog pritiska.

Etarsko ulje lavande se može i inhalirati, i tada može biti pomoćni dodatak kod tretmana infekcije grla, sinusa, upale krajnika.

Postoje i istraživanja koja tvrde da etarsko ulje lavande poseduje širok antigljivični spektar – pomaže kod kandidijaza i dermatofitoza tako što razara membrane gljivičnih ćelija.

Nijedan tretman PMS-a nije opšteprihvaćeno efektivan, pa se nekim ženama savetuje aromaterapija kao alternativna opcija – istraživanjem je utvrđeno da lavanda može da smanji emocionalne predmenstrualne simptome.

Etarsko ulje lavande podstiče rast kose, što je dokazano u nekoliko studija. Stoga se ovo ulje može koristiti kao alternativni tretman  kod ćelavosti.

Mišljenje Evropske agencije za lekove

Evropska agencija za lekove navodi da se cvet lavande može koristiti u vidu biljnog čaja, za olakšanje simptoma mentalnog stresa i umora, i za olakšanje spavanju. Čaj se priprema prelivanjem 1-2 grama usitnjenog cveta lavande sa 150 ml vode – ovako pripremljen čaj se može koristiti do 3 puta dnevno.

Za etarsko ulje, ova agencija navodi da se može koristiti oralno (20-80 mg dnevno) ili kao dodatak vodi za kupanje (1-3 grama po kupanju jednom dnevno). Kao dodatak vodi za kupanje ulje lavande se ne sme koristiti kod otvorenih rana, velikih kožnih povreda, akutnih oboljenja kože, groznice, ozbiljnih infekcija, poremećaja cirkulacije, srčane slabosti.

Ko/kad treba izbegavati lavandu?

Trudnice i dojilje.

Osobe koje upravljaju motornim vozilom.

Osobe koje se pripremaju za neku vrstu hirurške intervencije.

Osobe koje koriste lekove koji inhibiraju centralni nervni sistem (benzodiazepini i barbiturati) – ukoliko niste sigurni koji su ovo lekovi, obratite se najbližem farmaceutu.

Deca mlađa od 12 godina, a pogotovo dečaci. Nedavnim istraživanjima pokazano je da etarsko ulje lavande, ali i čajevog drveta može izazvati ginekomastiju kod dečaka (uvećanje muških grudi), koja se razrešava čim se sa upotrebom ulja prestane.  Ovo se događa jer pojedine supstance u ovim uljima stimulišu ženske a inhibiraju muške polne hormone. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdio tačan mehanizam ovog neželjenog dejstva, ali do tada, preporuka je ova ulja izbegavati kod mlađih dečaka.

Na kraju treba napomenuti da su rezultati brojnih istraživanja o lavandi kontroverzni, ali ipak izgleda da tradicionalna upotreba lavande ima u sebi i naučnu potporu. Problem je u tome što su sprovedena istraživanja lavande lošeg kvaliteta, te ćemo tek nakon objavljivanja visokokvalitetnih studija dobiti potpunu sliku bioloških aktivnosti etarskog ulja lavande.

Test o lavandi objavljen je u našem 74. broju časopisa koji možete prelistati ovde

Farmaceutski fakultet Nikola je završio 2019. godine a našem timu autora pridružio se još 2017. Bio je deo autorskog i PR tima časopisa Supha. Svoja znanja stalno usavršava kako bi farmaciju stavio u službu poboljšanja života čoveka. Zaposlen je u Syneos Health.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px