ISHRANA U ZIMSKIM MESECIMA: gde pronaći gvožđe

Sadržaj teksta

Kako prelazimo na zimsku ishranu, naši obroci bivaju sve bogatiji kalorijama a sve siromašniji vitaminima i mineralima, pa i gvožđem. Upravo je nedostatak gvožđa najzastupljeniji nutritivni deficit na svetu, zahvata milione ljudi tokom životnog ciklusa i dovodi do razvoja sideropenijske anemije.


Najčešći znaci ovog stanja su umor, malaksalost, loša koncentracija, problemi sa kosom, kožom i noktima, i nizak nivo hemoglobina i/ili gvožđa u krvi. Razlog pomenutih simptoma leži u ulozi hemoglobina u prenosu kiseonika do svih ćelija u našem organizmu, kako bi mogle normalno da funkcionišu.

Povećane potrebe za gvožđem mogu da imaju maltene svi: počev od žena (zbog dijeta, obilnih ciklusa, trudnoće, dojenja…), preko dece  (zbog ubrzanog rasta i razvoja), sve do starijih osoba (kod kojih zbog promena na želudačnoj sluznici dolazi do smanjene apsorpcije gvožđa).

Nedostatak gvožđa ima brojne negativne efekte među kojima su smanjena radna sposobnost, lošiji sportski rezultati, a može dovesti i do pojave lupanja i preskakanja srca. I pre nego što se anemija razvije, ako nema dovoljnog unosa gvožđa – naše rezerve se polako prazne. Zato, o adekvatnom unosu treba razmišljati na vreme. Koje su to namirnice bogate gvožđem a dostupne i u zimskim mesecima?

Top 10 svakodnevnih namirnica bogatih gvožđem su:

  • jetra tj.džigerica
  • crna čokolada
  • semenke bundeve
  • orasi
  • kikiriki
  • lešnici
  • badem
  • pasulj
  • suve kajsije
  • spanać

Generalno, tamnije meso sadrži veću količinu gvožđa. Ako izuzmemo džigericu, goveđe meso ima najviše gvožđa, a odmah iza njega je jagnjetina. Morski plodovi poput školjki predstavljaju najbogatije izvore gvožđa, a pored nezaobilaznog spanaća, tu su i kelj, brokoli, špargle, blitva, zelje. Dakle – zeleno lisnato povrće. Posebno je dobra kopriva jer sadrži pored gvožđe, bakar i vitamin C.

Ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da uspostavite normalan nivo gvožđa u krvi, probajte sa novom generacijom nutrijenata kakav je Feroglobin B12® kompanije Vitabiotics. Pored organskog gvožđa, Feroglobin  B12® sadrži i vitamine B kompleksa, folnu kiselinu i minerale kao što su cink i bakar, ne stvara mučninu i nelagodnost u želucu, ne boji zube niti stolicu. U našim apotekama, zahvaljujući kompaniji INPHARM, možete da nađete Feroglobin B12®  kapsule sa postepenim oslobađanjem (jedna kapsula na dan i uzeli ste potrebnu dozu gvožđa, folne kiseline i ostalih bitnih minerala i vitamina za stvarane eritrocita), sirup koji je idealan za decu, ali i odrasle koji imaju problem sa gutanjem, a od nedavno i Feroglobin FIZZ šumeće tablete.

Zbog izbalansiranih minerala i vitamina koji zajedno učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, Feroglobin B12® je odavno „osvojio“ Englesku, a i u Srbiji drži prvo mesto kao najprodavaniji suplement na bazi gvožđa prema podacima agencije IMS za 2016.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px