Virak Kao Lek – Sve o lekovitosti virka, vrkute tj gospinog plašta.

Sadržaj teksta

Virak kroz istoriju

Virak ili vrkuta je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža, koja tipično raste na severnoj hemisferi, i to uglavnom na višim nadmorskim visinama Evrope i Azije. U Srbiji ga najviše ima na jugoistoku, gde uglavnom raste na pašnjacima i pored potoka.

Virak cveta od juna do septembra i ima žute cvetove. Zove se i gospin plašt – naziv koji je biljka dobila zahvaljujući obliku lepeze njenog lista koji podseća na Bogorodičin plašt, i naziv koji potpuno odgovara biljci budući da je koriste uglavnom žene.

U srednjem veku virak je bio predmet interesovanja alhemičara, na šta upućuje i samo latinsko ime biljke – Alchemilla vulgaris. Naime, alhemičari su pokušavali da rosom, sakupljenom iz središta lista virka, pretvore metale u zlato. Takođe, u vreme starih Germana, virak je bio biljka posvećena Frigi – boginji plodnosti i prirode.

Šta sadrži virak

Kao droga virka koristi se nadzemni deo biljke u cvetu. Retko, koriste se samo listovi, koji su gorkog i oporog ukusa zahvaljujući taninima.

Virak sadrži flavonoide (kvercetin, rutin, kampferol) i fenolne kiseline (galna, kofeinska kiselina) koje imaju antioksidativno dejstvo, što pospešuje zdravlje jetre.

Takođe, dokazano je i prisustvo tanina (6-8%), glikozida, saponina, raznih minerala i vitamina C, dok su aldehidi, terpeni, estri, alkoholi i hidrokarboni identifikovani u etarskom ulju ove biljke.

Upotreba virka u medicini

Virak je pre nekoliko godina doživeo svoj bum u apotekama Srbije. Ovo je biljka kojoj se prepisuje sintagma: lek za sve ženske probleme. Međutim, da li je to baš tako i gde je granica između mita i istine?

Virak se u medicinske svrhe najviše koristi zbog prisustva tanina. Tanini su biljni molekuli koji imaju adstrigentno dejstvo tj. površinski skupljaju tkivo, smanjujući zapaljenje kože i sluzokože. Zahvaljujući tome, danas se virak najčešće koristi kod zaustavljanja krvarenja. Kod nas ga ima u obliku čaja i kapi. Čaj se priprema prelivanjem kašike virka sa 200 ml vruće vode – preporučena dnevna upotreba je 2 puta dnevno.

Obilne i bolne menstruacije

Virak je biljka koja se preporučuje kod teških, bolnih ili produženih menstrualnih krvarenja, budući da hemostatsko dejstvo tanina olakšava menstrualne tegobe i smanjuje krvarenje i grčeve. Po ovoj nameni virak je najpoznatiji.

Takođe, virak se može koristiti i kod krvarenja materice između menstrualnih perioda, pri čemu doprinosi boljoj regularnosti menstrualnog ciklusa.

Bolesti usne duplje

Virak se može koristiti i za održavanje oralne higijene.

Istraživanja su pokazala da je lokalno nanošenje glicerinskog gela sa virkom 3 puta dnevno dovelo do potpunog zalečenja aftoznih ulceracija u ustima nakon nekoliko dana, što je novi i obećavajući tretman za ovo stanje.

Gel se pokazao bezbednim, ali ga još uvek na našem tržištu nema. Osim gela, kao pomoć kod afti i zapaljenja/krvarenja desni, kao i kod zaustavljanja krvarenja nakon vađenja zuba se može koristiti i čaj od virka koji u ovom slučaju treba grgljati.

Povrede na koži

Osim što se može piti, čaj od virka se može primeniti i spolja, na kožu.

Obloga ili tkanina natopljena čajem virka može se koristiti kod rana, posekotina, uboda insekata ili ogrebotina, u cilju ubrzavanja procesa zarastanja povrede uz smanjenje bola. Osim natopljenih obloga, može se pripremiti i kupka sa virkom.

Takođe, virka ima i u pojedinim kozmetičkim preparatima za negu kože.

Korisno je znati i da:

• Čaj od virka se može koristiti kod dijareje (sa ili bez tragova krvi), gde se pokazao bezbednim za primenu.
• Čajem virka može se i ispirati vagina, budući da tanini pospešuju suvoću sluzokože što pomaže kod svraba i sekreta vagine.

Na šta virak ne utiče?

Dijabetes. Utvrđeno je da virak ne utiče na dijabetes, iako se neretko takve informacije mogu čuti! Nijedne kliničke studije nisu pokazale efektivnost virka kod povećane sitosti, povećane žeđi ili čestog uriniranja – simptoma tipičnih za dijabetes.

Ženska neplodnost. Za virak možete čuti i da se radi o najboljem biljnom izboru za lečenje neplodnosti. Sa ovakvim izjavama treba biti obazriv budući da o uticaju virka na neplodnost nema nikakvih relevantnih podataka iza kojih stoji naučno objašnjenje. Umesto upotrebe virka, treba se okrenuti dokazanim metodama za prevazilaženje ovog problema.

O lečenju neplodnosti pročitajte intervju dr Jelene Stojnić

• Razni „ženski problemi“. Žene virak koriste u tretmanu policističnih jajnika, kao i kod mioma, cista, endometrioza, međutim sve navedene upotrebe nemaju naučnu potporu.

Virak u trudnoći?

Čaj od virka se po mnogima može koristiti u devetom mesecu trudnoće u cilju prevencije krvarenja, kao i ojačanja materice.

Takođe, postoje brojna verovanja da virak pospešuje i olakšava porođaj.

Međutim, klinička istraživanja o dejstvu virka tokom trudnoće još uvek nisu izvršena, te je nemoguće stati iza gorenavedenih tvrdnji. Ovo ne znači da virak šteti trudnicama, već da njegovo dejstvo kod njih nije potpuno razjašnjeno.

Stoga je trenutna preporuka virak ne koristiti tokom trudnoće i dojenja. Međutim, primena virka nakon spontanog pobačaja ili abortusa ima smisla, budući da virak dokazano pospešuje zaustavljanje krvarenja.

Zaključak 

U literaturi virak se retko pominje – razlog tome je nedovoljna istraženost ove biljke čiji potencijal tek treba otkriti. Takođe, ni Evropska agencija za lekove još uvek nije izdala mišljenje o virku.

Ono što možemo reći jeste da je još uvek neosnovano govoriti o virku kao o univerzalnom ženskom leku, ali se definitivno radi o biljci kojoj se žene mogu okrenuti ukoliko menstrualni problemi pokucaju na vrata.

Farmaceutski fakultet Nikola je završio 2019. godine a našem timu autora pridružio se još 2017. Bio je deo autorskog i PR tima časopisa Supha. Svoja znanja stalno usavršava kako bi farmaciju stavio u službu poboljšanja života čoveka. Zaposlen je u Syneos Health.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.