Prof. dr Ana Mitrović Jovanović o urgentnoj kontracepciji

Sadržaj teksta

Sa Prof. dr Ana MItrović Jovanović razgovarali smo o o urgentnoj kontracepciji, trudnoći, dojenju i vakcinaciji protiv COVID-19 a sve to zahvaljujući vebinaru koji je organizovala kompanije Ricter Gedeon.


Kompanija Ricter Gedeon je 25. februara održala prvi međunarodni vebinar za farmaceute na temu urgentne kontracepcije. Vebinar je pratilo više od 8.000 farmaceuta sa pet kontinenata iz 28 država na 15 različitih jezika, koji su direktno mogli postavljati pitanja predavačima.

U toku ovog virtuelnog susreta internacionalnog karaktera govorilo je 5 predavača, vrsnih stručnjaka iz oblasti ginekologije, akušerstva i farmacije koji su kroz svoja predavanja pružili potrebne informacije i rešili brojne nedoumice na temu urgentne kontracepcije.

Među njima je i profesor doktor Ana Mitrović Jovanović, profesor ginekologije i akušerstva na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnica Odeljenja dnevne bolnice na Univerzitetskoj ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“.

Kao eminentni stručnjak prof. dr Ana MItrović Jovanović je odgovorila na nekoliko ključnih pitanja koja su u žiži interesovanja kad je urgentna kontracepcija u pitanju:

  1. Koliko je pilula za hitnu kontracepciju efikasna?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije pilula za hitnu kontracepciju može sprečiti neželjena trudnoću u 99% slučajeva.

  1. Kako se hitna kontracepcija uzima?

Pilula za hitnu kontracepciju se primenjuju što pre, po mogućstvu u roku od 12h, a najkasnije u roku od 72h.

  1. Koliko puta u toku meseca se može korisiti?

Korist uvek prevazilazi rizik, nema ograničenje u broju ponovljenih primena, znači može se primeniti  i više puta u toku jednog menstrualnog ciklusa ukoliko postoji indikacija, ali treba imati na umu da hitna kontracepcija nije metoda redovne kontracepcije. Ako žena učestalo traži hitnu kontracepciju to je alarm za savetovanje o metodama redovne kontracepcije.

  1. Da li je moguć nastavak primene redovne kontracepcije prilikom upotrebe levonorgestrela/urgentne kontracepcije?

Upotreba levonorgestrela ne isključuje nastavak primene redovne hormonske kontracepcije. Preporuka Svetske Zdravstvene organizacije i Američkog društva za hitnu kontracepciju je da se odmah nakon primene hitne kontracepcije može započeti primena redovne kontracepcije.

U slučaju propuštene doze oralne kontracepcije treba nastaviti primenu leka odmah nakon popijene hitne kontracepcije.

U razgovoru sa prof. dr Ana Mitrović Jovanović osvrnuli smo se i na aktuelnu epidemiološku situaciju i postavili par pitanja u vezi trudnoće, dojenja i vakcinacije.

  1. Da li ste primetili porast ili smanjenje broja trudnoća u poslednjih godinu dana?

U godini pandemije život kroz broj trudnoća pobeđuje kovid. Kada je u pitanju broj trudnoća nismo registrovali neka značajnija odstupanja od uobičajenog broja, s tim da bih naglasila da su naše pacijentkinje bile posebno zaintersovane ali i više zabrinute o potencijalnom uticaju kovida na plodnost, trudnoću i porođaj.

  1. Da li se savetuje izbegavanje trudnoće zbog aktuelne epidemiološke situacije?

Svakako da se savetuje da se infekcija kovidom izbegne tokom trudnoće jer su buduće trudnice u većem riziku od težih komplikacija ukoliko su trudne i dobiju ovu infekciju, posebno ukoliko pored same trudnoće one imaju i pridružena oboljenja kao što je diabetes, gojaznost, hronična obstruktrivna oboljenja pluća, bubrežne probleme, hipertenziju itd.

  1. Epidemiološka situacija i dojenje

Savetuje se dojenje i blizak kontakt mame i novorođenčeta uz poštovanje preporučenih mera. Kada postoji rizik od infekcije u nekoj porodici obavezno je nošenje maske i pranje ruku kada mama prilazi detetu čak iako je mama asimptomatska (ali je imala kontakt sa obolelim od kovida).

Kovid pozitivna mama može da doji novorođenče ukoliko želi, ukoliko se dobro oseća i ukoliko nije febrilna. Ukoliko mama ima težu kliničku sliku preporučuje se da se izmaza na 2-3h da bi sačuvala laktaciju kada se oporavi.

  1. Vakcinacija i planiranje porodice (da li se savetuje odlaganje trudnoće zbog prijema vakcine)?

Prema sadašnjim preporukama savetuje se vakcinacija i revakcinacija pre planiranja trudnoće. Od revakcine se savetuje trudnoća posle mesec dana. Ukoliko se trudnoća desi između dve doze vakcine savetuje se da se nastavi sa redovnom revakcinacijom bez obzira na ranu trudnoću. Smatra se da trudnice ne treba uskratiti za vakcinu ukoliko su grupi sa povišenim rizikom od infekcije kovidom i/ili ako žive u okruženju sa neposredno lošom epidemiološkom situacijom gde je viskok rizik zaražavanja.

Nema studija u vezi vakcinacije trudnica ali klinički  rezultati do sada vakcinisanih trudnica u Americi pokazuju da nije bilo neželjenih efekata koji bi zabranili vakcinu u ovoj grupi pacijentkinja. Napomenula bi da o Kovidu, trudnoći i vakcini još učimo.

Konačni cilj kontracepcije, hitne i redovne, je da potpomogne očuvanju opšteg i reproduktivnog zdravlja žene u cilju planiranja porodice. Uloga farmaceuta je da u domenu svojih profesionalnih kompetencija ženama pruže podršku u toj sferi.

Možda vas interesuje i: Zablude i mitovi o hitnoj kontracepciji

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)