Polno prenosive bolesti

Sadržaj teksta

Polno prenosive bolesti su infektivne bolesti koje se prenose seksualnim putem. Najčešće se javljaju  kod mladih, starosti od 16 do 25 godina, što je i logično s obzirom da su mladi ovog uzrasta skloni čestom menjanju partnera kao i uživanju droga i alkohola koji utiču na smanjenje opreznosti pred seksualni odnos.

autor: dr Marija Obradović, specijalista ginekologije i akušerstva, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata


Polno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane različitim mikroorganizmima: bakterije, virusi, gljivice, hlamidije, mikoplazme. Poslednjih decenija došlo je do velikih promena u uzročnicima, simptomatologiji, prognozama i lečenju polno prenosivih bolesti. Neke bolesti, poput sifilisa i gonoreje su sve manje zastupljene, dok se beleži porast u zastupljenosti bolesti čiji su uzročnici tek nedavno otkriveni (hlamidija, humani papiloma virus).

U Srbiji najzastupljenija polno prenosiva bolest su genitalne bradavice odnosno kondilomi.

Dijagnoza polno prenosive bolesti se vrlo lako postavlja i lečenje je uspešno. Problem nastaje u slučajevima kada simptomi bolesti izostanu. Ljudi nesvesni da su zaraženi ne traže pomoć lekara te bolest postaje „zapuštena” što može imati velikih posledica po zdravlje. Zaražene osobe, šire dalje infekciju svim svojim polnim partnerima.

Menjanje partnera je glavni faktor rizika za dobijanje polno prenosive bolesti ali upravo asimptomatičnost može dovesti do zaraze i onih osoba koje nisu sklone promiskuitetnom ponašanju.

Jedini 100% siguran način da se zaštitite od polno prenose bolesti je apstinencija ili biti samo sa jednim partnerom koji je monogaman.

Kondomi značajno smanjuju rizik od prenošenja polnih infekcija ali ne pružaju apsolutnu zaštitu dok  pilule za kontracepciju uopšte ne štite od polnih bolesti.

Najčešći znaci koji ukazuju da nešto nije u redu su: pojačana genitalna sekrecija neprijatnog mirisa, osip ili svrab u genitalnom predelu, otok, bradavice ili plikovi, ranice u blizini genitalija, bolovi u donjem delu stomaka, bolni polni odnosi kao i bolovi pri mokrenju.

Prvi korak kada se pojavi sumnja na postojanje polno prenosive bolesti tj. infekcije je poseta lekaru. Prilikom posete neophodno je da budete potpuno iskreni i otvoreni kako bi se dijagnoza što pre postavila i otpočelo lečenje.

Kondilomi ili genitalne bradavice se u gotovo jednakom procentu javljaju kod oba pola, ali kod žena promene češće imaju klinički manifestan i vidljiv oblik. Uzročnik infekcije je humani papiloma virus (HPV). Vreme inkubacije kreće se od 3 do 8 nedelja, taj period može biti i duži (do godinu dana) a kod muškaraca čak i do 3 godine. Promene koje se javljaju su zapravo izrasline (bradavice) različite veličine i broja, karanfiolastog izgleda. Locirane su, kod žena u predelu velikih i malih usana, vaginalnog ulaza, i sluzokože analnog predela. Kod muškaraca je to frenulum, sluzokoža glansa, preponski predeo, koren penisa, analna sluzokoža, a u uznapredovalim slučajevima i predeo stomaka ispod pupka.

Terapija izbora u tretmanu ove polno prenosive bolesti je terapija radiotalasima frekvence 4Mhz. Ukoliko se ne leče kod žena mogu da budu uzročnici pojave karcinoma grlića materice  a kod muškarca glansa penisa i analne regije.

Hlamidija (Chlamydia trachomatis) je jedna od najčešće zastupljenih seksualno prenosivih bolesti. Za hlamidiju se često kaže da je „tiha” bolest, zato što tri četvrtine žena i oko polovine inficiranih muškaraca nema jasne simptome. Ukoliko se ne leči može da dovede do trajnog oštećenja reproduktivnog trakta i izazove sterilitet.

Prvi simptomi se mogu javiti tek 1-3 nedelje od infekcije. Osnovni simptomi kod žena i muškaraca se razlikuju. Kod žena su to najčešće: pojačani vaginalni iscedak koji može imati neprijatan miris, krvarenje između ciklusa, bolni ciklusi, abdominalni bolovi ponekad praćeni temperaturom, bol prilikom seksualnih odnosa, osećaj svraba i peckanja oko vagine, bol prilikom mokrenja. Simptomi koji se javljaju kod muškaraca su: bolno mokrenje, mala količina bistrog ili mutnog iscedka, svrab i peckanje na vrhu polnog organa, bol ili otok oko testisa.

Hlamidija se leči oralnim antibioticima, pre svega azitromicinom ili doksiciklinom. Lečenju treba da budu podvrgnuta oba partnera da ne bi došlo do reinfekcije.Tretman traje obično dve nedelje, ukoliko je bolest uznapredovala može se preporučiti bolničko lečenje.

Uzročnik genitalnog herpesa je infekcija Herpes simplex virusom. Ova infekcija se manifestuje pojavom mehurića i ranica na genitalijama koji su praćeni osećajem bola, svraba ili pečenja. Plikovi se javljaju u periodu od 3 nedelje do 3 meseca od kontakta sa zaraženom osobom. Plikovi se prvo pojavljuju u vidu malih nabreknuća, rastu u ispunjene plikove koji na kraju prskaju i ispuštaju gnoj. Plikovi koji se javljaju u genitalnom predelu su slični onima koji se javljaju u vidu groznice na usnama, što ima smisla jer je u pitanju zaraženost različitim vrstama istog virusa. Plikovi mogu biti različitih veličina, može postojati samo jedan ili više plikova koji su grupisani.

Herpes je hronično recidivno oboljenje i kada virus jednom uđe u organizam on tu i ostaje. Primena antivirusnih lekova ima za cilj da se tegobe olakšaju i skrati vreme koje je potrebno za isceljenje organizma. Pored antivirotika u terapiji se koriste i lekovi za ublažavanje bola i sniženje temperature kao i preparati za lokalnu primenu (Herpigen), kojima se smanjuje i upala i tegobe olakšavaju.

Sifilis (lues), je nekada bio vrlo rasprostranjena, teška i smrtonosna bolest koja je zahvatala različite organe. Do otkrića antibiotika izlečenje ove bolesti nije bilo moguće. Uzročnik je spiroheta Treponema pallidum. Sifilis se razvija u četiri stadijuma i svaki ima svoje simptome.

  • Prvi stadijum infekcije je pojavljivanje bezbolne rane na mestu gde je bakterija ušla u organizam. Kod muškaraca se ova rana (šankr) pojavljuje obično na penisu a kod žena na spoljnim genitalijama ili umutrašnjem delu vagine. Dolazi i do otoka regionalnih limfnih žlezda.
  • U drugom, sekundarnom stadijumu bolesti javlja se osip po čitavom telu uključujući i tabane i dlanove. Osip se sastoji od malih crvenkasto braonkastih rana koje mogu da budu ravne ali i uzdignute iznad površine kože. Mogu da sadrže gnoj ili da budu vlažne i liče na bradavice. U ovoj fazi bolesti mogu se javiti i povišena temperatura, upala grla, osećaj slabosti, gubitak težine, gubitak kose, oticanje limfnih čvorova.
  • U trećoj fazi, latentna faza, osoba neće imati nikakve simptome neki vremenski period, posle kog simptomi ponovo počinju da se pojavljuju.
  • U četvrtom stadijumu nastaju ozbiljni problemi sa krvnim sudovima i srcem, mentalni poremećaji, slepilo, problemi sa nervnim sistemom pa čak i smrt. Dijagnoza se postavlja na osnovu seroloških testova a terapija podrazumeva primenu tetracilkina ili penicilina.

Gonoreja (triper, kapavac) je do pre dvadesetak godina bila najrasprostranjenija polno prenosiva bolest. Uzročnik bolesti je bakterija Naiseria gonorea.

Kod muškarca infekcija se manifestuje svrabom i žarenjem u predelu mokraćnog kanala, česta i bolna mokrenja kao i serozan ili gnojan žućkasto zelenkasti iscedak, bolni i otečeni testisi. Erekcije mogu da budu bolne.

Kod žena simptomi su u početku skoro neprimetni. Javljaju se između 7 i 14 dana od infekcije. Sekret je u početku oskudan i bistar ali kako infekcija napreduje postaje „prljav”. Pri mokrenju javljaju se svrab i peckanje. Kao komplikacija ove infekcije javlja se vrlo često i upala Bartolinijevih žlezda. Dijagnoza se postavlja mikroskopskim nalazom bakterije u sekretu i serološkim testovima. Lečenje podrazumeva antibiotsku terapiju i to penicilinom i tetraciklinom.

Ne zaboravite:

  • najbolja zaštita od polno prenosive bolesti je apstinencija ili polni odnos samo sa jednim partnerom koji je monogaman. Razgovarajte sa partnerom o prethodnim seksualnim iskustvima. zaraza ne mora da bude znak promiskuiteta, dovoljan je samo jedan nezaštićen seksualni odnos;
  • koristite kondom bar dok partnera dobro ne upoznate. Kondom je efikasna zaštita ne samo protiv polnih infekcija već i od neželjene trudnoće. Tablete za kontracepciju štite od neželjene trudnoće ali ne i od polnih infekcija;
  • svaki simptom polno prenosivih bolesti shvatite ozbljno i ne odlažite lekarski pregled. Budite iskreni i otvoreni prema svom lekaru. U početku simptomi mogu da budu vrlo blagi ali to nikako nije pokazatelj ozbiljnosti infekcije;
  • terapija se uvek propisuje za oba partnera i mora se sprovoditi po uputstvu lekara;
  • ukoliko se ne leče polno prenosive bolesti mogu imati dalekosežne posledice
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)