Kandidijaza

Sadržaj teksta

Zapaljenje vagine prouzrokovano gljivicom iz roda Candida naziva se gljivični vaginitis ili kolpitis ili vaginalna kandidijaza. Infekcija najčešće zahvata istovremeno i vaginu i spoljašnje polne organe, kada se govori o vulvovaginalnoj kandidijazi. Prisutnost drugih zaštitnih mikroorganizama u vagini posebno bakterija Lactobacilus održava broj gljivica na sluzokoži vagine u malom i neškodljivim broju. Kada se taj odnos poremeti i dođe do značajnog umnožavanja, tj. porasta broja gljivica, nastaje infekcija.

Šta je Candida?

Rod Candida je vrlo heterogen rod gljivica sa oko 200 vrsta. Samo nekoliko gljivica iz ovog roda izazivaju zapaljenje genitalnih organa. Najčešći uzročnik (oko 90%) je Candida albicansili monilija, i zbog toga se vaginalna kandidijaza često naziva monilijaza. U oko 5% slučajeva uzročnik je Candida glabrata, a veoma retko C. krusei, C. famata, C. tropicalis, C. lusitaniae.

Kolika je učestalost vaginalne kandidijaze?

Gljivična vaginalna infekcija je uz bakterijsku vaginozu najčešće zapaljenje ženskih polnih organa. Otprilike 75% seksualno aktivnih žena imalo je ovu infekciju barem jednom u životu, a polovina njih je iskusila probleme ove infekcije više puta. Kod oko 10% žena kandidijaza se često ponavlja kao rekurentna infekcija.

Da li je vaginalna kandidijaza seksualno prenosivo obolenje?

Ne. Iako se kandidijaza ne smatra polno prenosivom bolešću, uzročnik se može preneti vaginalnim, oralnim ili analnim seksualnim odnosom s inficiranom osobom; 12-15% muškaraca će nakon polnog odnosa s inficiranom ženom razviti simptome poput peckanja, svraba i osipa (balanopostitis).

Kako se dobija infekcija?

Candida albicans je mikroorganizam normalno prisutan kod  zdravih žena. Živi na sluzokoži vagine kod 35% zdravih žena, u gornjem delu disajnog sistema kod 77% zdravih osoba, te u sistemu za varenje kod 85% zdravih osoba, a da je pri tome neškodljiva i ne daje nikakve simptome.

Prisutnost drugih zaštitnih mikroorganizama u vagini posebno bakterija Lactobacilusodržava broj gljivica na sluzokoži vagine u malom i neškodljivim broju. Kada se taj odnos poremeti i dođe do značajnog umnožavanja, tj. porasta broja gljivica, nastaje infekcija. Izvor infekcije su najčešće sopstvene gljivice koje se već nalaze u našem telu, a nisu donete spolja.

Šta izaziva umnožavanje kandide u vagini i nastanak infekcije?

Mnogobrojni faktori i stanja organizma mogu pogodovati umnožavanju kandide. S jedne strane ti provokativni faktori omogućavaju pogodno okruženje u kojem se kadida bolje hrani i razmnožava ili s druge strane, uništavajući zaštitne mikroorganizme koji održavaju ravnotežu ostvaruju mogućnost za ekspanziju gljivica.

Da li treba lečiti kandidijazu kod žena koje nemaju simptome infekcije?

Ne. Nije potrebno lečiti kandidijazu kod žena koje nemaju simptome infekcije.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)