Menoragija, preobilno ili krvarenje koje dugo traje

Sadržaj teksta

Menoragija ili hipermenoreja je ciklično krvarenje (menstruacija) koje je produženo (traje duže od 7 dana) i/ili preobilno (kojim se gubi više od 80 ml krvi). Ovo je jedan od najčešćih problema koje žene prijavljuju ginekologu i smatra se da se javlja kod čak 20% žena. U 80% slučajeva, kada se radi o odlivima i obilnoj menstruaciji, uzrok su miomi ili hormonski disbalans.


Koji su simptomi menoragije

Duga krvarenja kao i česta menjanja tampona ili uložaka nisu pokazatelji menoragije. Svega dve trećine žena koje se žale na obilna krvarenja zaista i gubi zabrinjavajuću količinu krvi. Smatra se da bi trebalo da potražite savet ginekologa ukoliko:

 • imate potrebu da menjate uloške ili tampone u intervalu kraćem od jednog sata,
 • morate istovremeno da stavite dva uloška da biste kontrolisali krvarenje,
 • noću morate da ustanete da zamenite uložak,
 • osećate umor, iscrpljenost, kratak dah, jer ste izgubili mnogo krvi.

Stvaranje ugrušaka je kod obilnih krvarenja uobičajena pojava i nije razlog za zabrinutost, ali ako su ugrušci veći od 2,5 cm i ovaj simptom prijavite svom ginekologu.

Zašto se javlja menoragija

Uzroci obilnih, ali i nepravilnih krvarenja mogu biti organski i disfunkcionalni. Procenjuje se da je kod 50% žena uzrok obilnih menstrualnih krvarenja organske prirode, a kod drugih 50% žena obilne menstruacije su nepoznatog porekla, odnosno radi se o disfunkcionalnom krvarenju.

Organski uzroci pojačanog i produženog krvarenja mogu biti:

 • komplikacije trudnoće,
 • razni tumori (dobroćudni, i to miomi ili polipi, ili pak zloćudni),
 • zadebljalo tkivo mišića materice ili adenomioza,
 • endometrioza,
 • promene koagulacijskog sistema,
 • promene sluzokože u materici zbog neadekvatnog propisivanja hormona.

Disfunkcionalna krvarenja iz materice su neuredna krvarenja zavisna od promene hormona, bilo zbog relativnog manjka nekih hormona, bilo zbog prekida delovanja hormona. Ovakva krvarenja javljaju se u više od 50% slučajeva u klimakterijumu (perimenopauzi), u oko 30% slučajeva u srednjem životnom dobu, ali i u mladosti i to u čak 20% slučajeva.

Obilna krvarenja mogu uzrokovati i neki lekovi, uključujući antikoagulanse i antiinflamatorne lekove.

Menoragija izazvana disbalansom hormona

Disfunkcionalna krvarenja mogu biti anovulacijska i ovulacijska. Kod anovulacijskog disfunkcionalnog krvarenja postoji hormonski poremećaj koji dovodi do izostanka ovulacije. Estrogen (najviše se luči pred ovulaciju) dovodi do preterane stimulacije sluznice materice i ona buja. Kada se krvarenje „konačno” pojavi obično je vrlo obilno i probojno.

Kod ovulacijskog disfunkcionalnog krvarenja smatra se da ne postoji poremećaj hormona, već je problem u povećanoj proizvodnji prostaglandina unutar sluznice materice. Žene sa menoragijom često imaju vrlo visoke koncentracije prostaglandina i endotelina, supstanci koje značajno doprinose dilataciji (širenju) krvnih sudova. Prostaglandini takođe doprinose kontrakcijama materice, što sve zajedno pogoduje nastanku prekomernog krvarenja.

Kako se leči menoragija

Lečenje, odnosno izbor terapije, zavisi od uzroka koji je doveo do neurednog krvarenja. Ako je uzrok tumor, lečenje je najčešće hirurško. Ako su uzrok nepravilni koagulacijski mehanizmi, sprovodi se hematološko lečenje. Ako su krvarenja uzrokovana nepravilnom proizvodnjom hormona, lečenje se sprovodi hormonima koji nedostaju.

U devojaštvu su najčešća anovulacijska disfunkcionalna krvarenja, odnosno krvarenja do kojih dolazi zbog izostanka plodnih dana i potom izostanka stvaranja hormona progesterona koji je važan za nastanak menstruacije normalne dužine i obilnosti. Zato se lečenje najčešće sprovodi ovim hormonom ili njegovim dodacima. U slučaju težih krvarenja potrebno je davati i estrogene, koji mogu dovesti do brzog zaustavljanja krvarenja delujući na krvne sudove i rast ćelija endometrijuma.

Kod žena u klimakterijumu, naročito u postmenopauzi, često je potrebno pribeći kiretaži. Kiretažom se sa jedne strane zaustavlja krvarenje, a sa druge dobija uzorak tkiva koji se šalje na patohistološku analizu. U tom dobu uvek treba prvo isključiti premaligne i maligne promene sluznice i unutrašnjosti materice. U srednjem, generativnom dobu, prvo valja isključiti trudnoću i krvarenja povezana sa trudnoćom. Lečenje i dijagnostički postupci poput kiretaže ili histeroskopije, sprovode se samo ako žena nije trudna, a dalji postupak zavisi od dijagnoze.

Šta kad je menstruacija oskudna i kratka 

Menstruacija koja je oskudna i suviše kratka najčešće je posledica oštećenja sluznice u materici uz stvorene priraslice. Takva menstruacija se naziva hipomenoreja, a oštećenja sluznice u materici koja je izazivaju uzrokovana su upalama ili prethodnim kiretažama. Dijagnoza se postavlja histeroskopijom ili radiološkim analizama, uz primenu kontrasta, a lečenje je moguće jedino uklanjanjem priraslica pri histeroskopiji.

Treba imati na umu da devojke i žene koje uzimaju hormonske kontraceptive skoro uvek imaju oskudnija ili tek naznačena krvarenja koja katkad mogu i potpuno izostati i to je, ako se hormonski kontraceptiv uzima pravilno i redovno, normalna pojava. Osim toga menstruaciju nemaju ili je oskudna i žene koje imaju ugrađenu hormonsku spiralu.

Menoragija i prirodni lekovi koji mogu pomoći

Često kažemo da se u prirodi nalazi rešenje za sve naše probleme, pa je takav slučaj i sa preobilnim menstruacijama. Ovo su biljke koje mogu biti od pomoći:

 • Virak. Virak je prava „ženska“ biljka, jer pomaže kod brojnih tegoba u vezi sa ženskim zdravljem. Između ostalog, preporučuje se kod bolnih, teških i produženih menstruacija, jer njegovo hemostatsko i adstringentno dejstvo smanjuje krvarenje i grčeve. Primenjuje se u obliku čaja i kapi.
 • Hajdučka trava. Hajdučka trava sadrži tanine koji sužavaju krvne sudove i tako deluju na zaustavljanje obilnog krvarenja. Primenjuje se u obliku čaja, samostalno ili kao deo čajne mešavine, do 3 puta dnevno. U terapiji menoragije je posebno efikasna kombinacija hajdučke trave i virka.
 • Konopljika. Ova biljka deluje na nivo progesterona i snižava nivo prolaktina. Primenjuje se u perimenopauzi za zaustavljanje krvarenja ili kod nepravilnih ciklusa. Obično se primenjuje u obliku kapi, a rezultati su vidljivi nakon nekoliko ciklusa.
 • Rusomača. U narodnoj medicini ova biljka se od davnina koristi kod poremećaja menstrualnog ciklusa – produženog, pojačanog i neredovnog krvarenja. Primenjuje kao monokomponentni čaj ili kao deo čajne mešavine u kojoj su hajdučka trava, virak i kantarion.

Ukoliko su vam menstruacije obilne savetuje se da u ishranu ubacite i:

 • cimet, koji ima adstringentno dejstvo sužavanja krvnih sudova. Možete pripremiti i poseban napitak od 3 kašikice cimeta razmućene u vreloj vodi, koji se pije svakih pola sata dok se krvarenje ne smanji.
 • gvožđe, kako biste nadoknadili ovaj mineral koji se gubi pojačanim krvarenjem, a neophodan je za disanje svake ćelije u našem organizmu.
 • vitamin C, koji je neophodan za normalnu resorpciju gvožđa,
 • magnezijum, koji ima sposobnost da smanji nivo estrogena u organizmu i tako reguliše teška i obilna menstrualna krvarenja.

Tekst objavljen: 23.02.2016.

Update PharmaMedica tim: 27.01.2021.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)