Dar prirode, lekovito bilje i njihov uticaj na PMS

Sadržaj teksta
napisala: Dr farmaceutske tehnologije Marija Radojković, floriterapeut

Predmenstrualni simptomi su normalna pojava u životu svake žene. Javljaju se neposredno pre početka menstrualnog krvarenja i prestaju po samom početku. Mogu trajati između dva dana i dve nedelje (period od dve nedelje podudara se sa početkom ovulacije) i oseća ih oko 40% žena.

Kod nekih osoba je intenzitet simptoma na takvom nivou da njihova pojava remeti uobičajenu svakodnevnicu i funkcionisanje tokom perioda njhovog pojavljivanja. Nije retko da se PMS-u pripisuju mnogi oblici ponašanja koji ženama nisu prihvatljivi i odgovarajući, samim tim njihovo prisustvo i razne vrste tegoba ovaj životni period otežavaju i većinu žena čine nezadovoljnim i razdražljivim. PMS obuhvataju oko 150 različitih fizioloških i emocionalnih simptoma koji mogu da se jave zajedno ili odvojeno. Fiziološki simptomi obuhvataju: nadimanje stomaka (koje može da izazove nelagodnost, ali i da bude izuzetno bolno), poremećaji urinarnog trakta, povećanje telesne težine, osetljive i bolne grudi, opšti osećaj nadutosti, sa otečenim šakama, stopalima ili problemima sa venama.

U emocionalne tegobe se ubrajaju: promene raspoloženja, razdražljivost, sklonost plaču, anksioznost, depresija, nervoza, glavobolja, nesanica, pospanost, hipersomnija (neobično dugi periodi spavanja), smanjena koncentracija, gubitak apetita ili problemi sa libidom Nasuprot raznim hormonskim preparatima za koje većina žena zna i koji se preporučuju od strane lekara ginekologa, mnogo manje su poznata prirodna rešenja. Kako smo mi sami deo prirode, za održavanje zdravlja i lečenje najviše nam odgovaraju preparati koji su i sami dar prirode. Predstavljamo vam mogućnosti koje nudi priroda i svet biljaka za suzbjanju uobičajenih tegoba koje su posledica PMS-a.

VIRAK, GOSPIN PLAŠT ili VRKUTA (Alchemilla vulgaris) sadrži velike količine tanina (od 6 do 8%), flavonoide (oko 2%) i nešto salicilne kiseline. Zahvaljujući svom sastavu ova biljka ima adstrigentno i koagulantno dejstvo, zbog čega se i koristi za skupljanje tkiva i sprečavanja krvarenja. U oralnoj upotrebi u vidu infuza gospin plašt ima odlične efekte u lečenju neredovnog menstrualnog krvarenja. 1986. godine istraživanja u Francuskoj su pokazala da ova biljka utiče na elastična i vezivna tkiva, što je odlična preporuka i u anticelulit terapijama.

HAJDUČKA TRAVA (Achilea millefolium) sadrži seskviterpenske laktone, etarsko ulje, vitamine i tanine. Utiče na zaustavljanje krvarenja, pospešuje cirkulaciju, reguliše menstrualni ciklus i ublažava bolove. Zbog izražene antibakterijske aktivnosti odnosno uticaja na gljivične infekcije, upale mokraćnog sistema i jajnika odlična je u čajnim mešavinama koje su preporučljive za konzumiranje pre i tokom menstrualnog ciklusa.

RUSOMAČA (Capsella bursa pastorias), biljka poznata pod imenom Hoću-neću je često nazivana ženskom biljkom, zbog svojih dobrobiti na ženski organizam. Čaj od rusomače ima širok dijapazon pozitivnih efekata pri čemu se može koristiti bez pauza jer nema poznatih štetnih efekata na organizam. Dobrobiti preparata na bazi rusomače su mnogobrojni: regulišu menstrualni ciklus, smanjuju i zaustavljaju menstrualno krvarenje, jačaju tkiva i mišiće materice, regulišu visok i nizak krvni pritisak.

KONOPLJA (Canabis) se koristi za otklanjanje problema izazvanih nepravilnim radom hipofize, koja luči hormone zaslužne za regulisanje menstrualnog ciklusa i stimulisanje ovulacije. U terapiji se koriste osušene bobice koje sadrže etarsko ulje, labdane (diterpenik), iridoite, flavonoide, alkaloide, biljne sterole i masne kiseline. Sama terapija je bazirana na upotrebi kapsula ili tinktura na bazi bobica konoplje. Nedostatak terapije fitopreparatima koje sadrže konoplju je to što su efekti vidljivi tek nakon 12 nedelja korišćenja.

Protiv stresa, anksioznosti, depresije i problema sa spavanjem koji su česti u sklopu PMS-a može se koristiti opšte poznato lekovito bilje kao što su LAVANDA (Lavandula angustifolia), LIPA (Tilia), KANTARION (Hypericum perforatum), VALERIJANA (Valeriana officinalis) ili HMELJ (Humulus lupulus).

Dar prirode, lekovito bilje i njihov uticaj na PMSEtarsko ulje lavande koje u svom sastavu ima linalil acetat, linalol i terpinen-4-ol je opšte poznato po svom antibakterijskom, antiseptičkom i umirujućem dejstvu. Pored etarskog ulja, lavanda se može koristiti i u obliku čaja, infuza, kapsula ili obloga. Lipa sadrži fenolne kiseline, proantocijanidine, tanine, flavonoide, biljnu sluz i malu količinu etarskog ulja koje deluje kao sedativ.

Kantarion je od davnina poznat kao biljka koja se koristi kod opekotina i upalnih procesa. Isto tako naučno je dokazano da hipericin deluje slično monoaminskim oksidaznim inhibitornim antidepresivima, kao i da hiperforin ima izrazit uticaj na aktivnost serotonina u mozgu. Zbog svog hemijskog sastava kantarion je preporučljiv u čajnim mešavinama koje se uspešno mogu koristiti kod lečenja poremećaja spavanja, uklanjanja umora, tuge, bezvoljnosti i melanholije. Kod korišćenja kantariona treba imati u vidu da je sama biljka fototoksična (izaziva stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži) zbog čega se ne treba izlagati suncu ukoliko se koriste preparati na bazi kantariona.

Valerijana koja u svom sastavu ima valepotrijate, valerijansku kiselinu i valeranon ima izuzetan uticaj na nesanicu i poboljšanje kvaliteta sna. Pored toga, najnovija naučna istraživanja dokazuju ogroman potencijal ove biljke u lečenju poremećaja prouzrokovanih ekstremnom anksioznošću. Kod korišćenja valerijane ne preporučuje se kombinovanje sa drugim preparatima koji imaju sedativno dejstvo, bez stručnog nadzora. Hmelj je poslednjih godina često ispitivana biljka u pogledu korišćenja i lečenja problema povezanih sa menstrualnim ciklusom i menopauzom. Zahvaljujući pre svega esencijalnom ulju i oksigenovanim sastojcima koje hmelj ima u svom sastavu deluje kao sedativ i uspavljujuće sredstvo.

U kliničkoj studiji koja je sprovedena 2010. godine u Nemačkoj dokazano je da preparat koji je napravljen od valerijane i hmelja deluje poput benzodiazepina u otklanjanju poremećaja sa spavanjem. Poznato je gorki sastojci hmelja pospešuju varenje, a neka istraživanja otkrivaju da gorki sastojci jumulon i lupulon uništavaju bakterije i deluju antispazmolitičko što je dodatna prednost kod preparata namenjenih ublažavanju predmenstrualnih simptoma.

Zašto neke žene pate od PMS-a a neke ne, nije još uvek pouzdano utvrđeno. Na osnovu dosadašnjih ispitivanja smatra se da je PMS posledica povećane propustljivosti kapilara, što izaziva oticanje tkiva u dojkama, trbuhu i mozgu. U nekim slučajevima ovome predhodi lučenje estrogena koje izaziva mnoštvo faktora, poput stresa i loše ishrane.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)