Zapaljenje pankreasa

Sadržaj teksta

Zapaljenje pankreasa (Akutni pankreatitis) se manifestuje bolom koji je stalan, jak, i širi se pojasno. Pacijenti ovo stanje opisuju kao neizdrživi bol koji ih steže kao obruč. Bol je intenzivniji u ležećem položaju te je bolesnicima lakše kada sede i pognu se napred.

Obično je bol propraćen mukom, povraćanjem, nadutošću stomaka, znojenjem, povišenom teperaturom i jednom opštom slabošću. Može da se razvije i šok (bleda koža, hladan znoj, pad pritiska, slab puls, teško disanje). Najčešće se bol javljalja 6 -10 h posle jako masnog obroka koji je uz to još i zaliven alkoholom ili samo posle veće količine alkohola. Funkcija pankreasa u organizmu je značajna u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i protena, jer luči enzime koji su neophodni za njihovo varenje. Takođe, luči i insulin koji je neophodan u metabolizmu glukoze, a čiji nedostatak dovodi do šećerne bolesti. Zato kažemo da je pankreas žlezda sa dvojakom funkcijom – endokrinom i egzokrinom.

Za nastanak akutnog pankreatitisa mogu biti odgovorni mnogi faktori, najčešće su to alkoholizam i kamen u žučnim putevima. Alkoholizam je načešći uzrok pankreatitisa kod muškaraca. Zabrinjavajuće je to što godinama pokazuje trend povećanja. Kod žena glavni uzrok su žučni kamenci, i zahvaljujući sve boljem lečenju bolesti žučnih puteva, u opadanju je broj upala pankreasa uzrokovanim ovom problematikom. Ostali uzročnici akutnog pankreatitisa su različite promene na dvanaestopalačnom crevu, infekcije, neki lekovi (kortikosteroidi, diuretici), kao i zapušenje izvodnih kanala pankreasa različitim uzročnicima.

Mehanizam kako pobrojani uzroci mogu pokrenuti proces nije u potpunosti poznat, ali kao posledica nastaje razaranje tkiva pankreasa sopstvenim enzimima (autodigestija).
Dijagnoza se relativno lako i brzo postavlja, zahvaljujući tipičnoj kliničkoj slici i laboratorijskim nalazima (povećane vrednosti amilaza u serumu i urinu, povećan broj leukocita, ređe i povišene vrednosti glukoze). Posebno mesto u dijagnostici predstavlja ultrazvučni i CT pregled koji sa velikom pouzdanošću otkriva ne samo upalu, nego često i eventualne komplikacije i daje neprocenjive informacije gastroenterologu pa i hirurgu koji će doneti odluku o načinu lečenja.

Lečenje ide u pravcu najpre smirivanja bolova davanjem analgetika, uz prekid unosa hrane i vode na usta, koji se daju intravenski. Ako je uzrok pankreatitisa infekcija daju se i antibiotici, a ako je uzrok zapušenje žučnim kamencima vrši se intervencija uklanjanja žučne kesice (endoskopski ili hiruški).

Tok akutnog pankreatitisa može otići u dva pravca. Većina bolesnika ozdravi za 3 do 7 dana. U težim slučajevima može doći do ozbiljnih komplikacija pa čak i do smrti. Komplikacije su najčešće pojava krvarenja, apcesa, nekroze, insuficijencije srca, pluća ili bubrega. Simptomi lake i teške upale pankreasa su isti. Lekar na osnovu prvog pregleda ne može da zna u kom pravcu će zapaljenje ići, zato se pacijent prati kako bi se prepoznao svaki simptom koji ukazuje na razvoj teškog oblika bolesti.

Akutni napadi upale mogu se ponovo javiti, tako da se pacijentima savetuje da prekinu unos alkohola i da vode računa o ishrani. Takođe, da bi prevenirali nastanak akutnog pankreatitisa savetuje se povećan unos voća, povrća i tečnosti uz što manje namirnica životinjskog porekla.
Umerenost u jelu i piću nas može poštedeti ove teške bolesti sa neizvesnim ishodom! Zato, pre nego što krenete na neku od mnogobrojnih svetkovina ovih dana još jednom pročitajte ovaj članak!

napisao: Dr Toni Mijajlović

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1