Kombinacija hormona GOP kao alternativa smanjenju želuca   

Sadržaj teksta

Kombinacija hormona GOP (GLP 1, oksintomodulin i peptid YY) mogla bi da bude alternativa gastričnom bajpasu odnosno smanjenju želuca u terapiji gojaznosti. Prednost primene ove kombinacije hormona je izostanak neželjenih efekata koje sa sobom nosi gastrični bajpas dok je nedostatak ipak nešto manji gubitak kilograma.


Istraživači sa Imperial College u Londonu su osmislili efikasan način da pomognu gojaznim pacijentima da izgube telesnu težinu upotrebom injekcija koje sadrže kombinaciju hormona GOP (GLP 1, oksintomodulin i peptid YY). Rezultati jedne male studije objavljeni su u časopisu Diabetes Care.

Smatra se da je u zapadnoj Evropi 1 od 4 osobe gojazna. Jedna od terapijskih opcija za rešavanje gojaznosti je gastrični bajpas, za koji je pokazano da je izuzetno efikasan u smanjenju i održavanju težine kao i poboljšanju nivoa šećera kod pacijenata sa dijabetesom. Nažalost, ova procedura može biti praćena neželjenim efektima kao što su povraćanje, bol u abdomenu, hronična mučnina i veoma niske vrednosti šećera u krvi.

U studiju je bilo uključeno 69 pacijenata sa dijabetesom i predijabetesom; 15 pacijenata je dobilo hormonski miks (GLP 1, oksintomodulin i peptid YY, tzv. GOP), 11 je dobilo fiziološki rastvor kao placebo, 21 je išlo na operaciju i 22 je bilo na restriktivnoj dijeti.

Prva grupa je bila na GOP tretmanu 4 nedelje, koristeći pumpu koja injektira tečnost ispod kože tokom 12 sati i to u periodu od sat vremena pre doručka do posle poslednjeg obroka. Svi učesnici u istraživanju su redovno merili šećer pomoću adekvatnih merača.

Dobijeni rezultati pokazuju da su pacijenti na GOP-u izgubili u proseku 4,4 kg do kraja studije, uz značajno poboljšanje nivoa glukoze, koja se kod nekih vratila skoro na normalu.

Pacijenti koji su dobijali placebo su izgubili u proseku 2,5 kg tokom 4 nedelje koliko su praćeni.

U  obe grupe, međutim, je gubitak težine bio značajno manji nego u grupi koja je podvrgnuta ugradnji gastričnog bajpasa i grupi koja je bila na restriktivnoj dijeti, koje su izgubile 10,3 kg, tj. 8,3 kg u proseku.

Ipak, oni koji su bili na GOP tretmanu nisu iskusili nikakve sporedne efekte, što bi u velikom broju slučajeva moglo biti od velikog značaja.

“Iako  je gubitak težine manji, upotreba GOP infuzije daje manje sporednih efekata nego operacija,” rekla je u zvaničnoj izjavi Tricia Tan, vođa studije.

“To pokazuje da je moguće postići benefite gastrične operacije, ali bez same operacije. Ako naredne studije budu uspešne u budućnosti bismo ovom tretmanu mogli da podvrgnemo mnogo pacijenata.”

Još jedna korist GOP tretmana je smanjenje i stabilizacija nivoa šećera u krvi. Iako i gastrična operacija generalno dovodi do poboljšanja nivoa šećera u krvi, rezultati su dosta varijabilni.

“Gojaznost i tip II dijabetesa mogu dovesti do veoma ozbiljnih stanja kao što su rak, šlog, bolesti srca. Postoji realna potreba da se pronađu novi lekovi kako bismo unapredili i sačuvali živote mnogih pacijenata,” kaže Tan. “Iako je ovo mala studija, naša nova kombinacija hormona je obećavajuća i pokazala je značajno poboljšanje zdravlja pacijenata u samo 4 nedelje. U poređenju sa drugim metodama tretman je neinvazivan i smanjuje nivo glukoze skoro na normalu.”

Ukoliko želite da znate šta nauka kaže po pitanju povezanosti gojaznosti i karcinoma pročitajte Da li postoji povezanost gojaznosti i raka

Veće kliničko istraživanje je neophodno da bi se potvrdili ovi rezultati i ispratio dugotrajniji uticaj na zdravlje pacijenata, ali trenutni rezultati svakako daju nadu da bi neinvazivne procedure poput ove mogle da predstavljaju adekvatnu alternativu gastričnom bajpasu u bliskoj budućnosti.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1