Zašto kosa opada? Najčešći uzroci..

Sadržaj teksta

Zašto kosa opada, najčešći uzroci? Kako pomoći? Kada potražiti pomoć lekara? Alpecin i Plantur, proizvodi napravljeni kao pomoć kod ovih problema.

GENETIKA –  Naučnici danas veruju da više gena koje nasleđujemo od oba roditelja utiču na prevremen gubitak kose i da je taj gubitak u 80 odsto slučajeva genetski predodređen.

HORMONI – Dovoljno je reći da je DHT (dihidrotestosteron) glavni krivac za ćelavost. Kako u organizmu postoji ravnoteža između „muških“ i „ženskih“ hormona (testosteron, estrogen, progesteron…), svaki poremećaj jednog uticaće na poremećaj ostalih. Da li je to uticaj mesečnog ciklusa, trudnoće, nekih lekova … sve ove pojave mogu da utiču na rast kose.

STRES – Svakodnevna izloženost emocionalnom stresu povećava nivo hormona stresa. Nakon određenog vremena taj emocionalni stres počinje i da se fiziološki manifestuje. Narušava  se raznoteža u organizmu i imamo fizičke posledice emocionalnog stresa kao što je opadanje kose.

NEADEKVATNA ISHRANA – Da li je u pitanju brzi način života i brza hrana, smanjen  unos vitamina i minerala zbog nedovoljnog konzumiranja voća i povrća, niskokalorične dijete ili nešto četvrto, kvalitet naše kose će opasti usled neadekvatne i neizbalansirane ishrane.

GODIŠNJA DOBA-  Primećeno je pojačano opadanje kose u proleće i jesen. To je pre svega posledica fiziološkog ciklusa rasta dlake. Iako je pokazano da izlaganje sunčevom zračenju produžava fazu rasta, znamo da sunčevo zračenje oštećuje samu vlas kose, kao i da može da izazove oštećenje temena glave. Ova pojava je naročito izražena leti, kada se i najviše izlažemo suncu i kada je zračenje najintenzivnije.

BOLEST – Nedostatak gvožđa se često manifestuje preko kvaliteta kose. Kada anemija počne da se leči dolazi i primećuje se i oporavak kose. Osim toga probleme sa rastom kose mogu da izazovu i policistični jajnici, oboljenja štitne žlezde itd. Naravno  osim bolesti i neki lekovi mogu da utiču na kvalitet kose.

U većini slučajeva nikada samo jedan od ovih faktora neće uticati na Vašu kosu. Zdrava kosa je pre svega odraz Vašeg zdravlja i celokupnog stanja organizma, tako da svaki poremećaj  ravnoteže ostavlja posledice na Vašu kosu, zbog čega ona i zahteva posebnu negu.

ŠTA MOŽE DA POMOGNE?

Istraživački tim kompanije Dr. Kurt Wolff razvio je aktivni kofeinski kompleks, čije je dejstvo na prevremeno opadanje kose eksperimentalno i klinički dokazano.

Mehanizam dejstva kofeinskog kompleska jeste povećanje metabolizma unutar folikula dlake. Kofeinski kompleks inhibira dejstvo DHT-a(dihidrotestosteron) i na taj način povećava nivo c-AMP(ciklični adenozin-monofosfat) koji je važan sekundarni glasnik u metabolizmu ćelije. Na taj način se produžava faza rasta i životni vek dlake.

Prvo je razvijen šampon Alpecin C1 sa kofeinskim kompleksom koji je pre svega namenjen muškarcima. Ipak je uočena sve veća potreba žena za kvalitetnim proizvodom za negu kose i koji će poboljšati kvalitet i sprečiti opadanje kose. Šamponi Plantur 21 i 39 namenjeni su samo za žensku populaciju.

Plantur 21,namenjen ženama u 20-im i 30-im godinama,  osim kofeinskog kompleksa obogaćenjen je i biotinom, magnezijumom, kalcijumom i cinkom koji dodatno jačaju kosu.

Plantur 39, formulisan je za žene u pred-, post- i menopauzi. Tada je uticaj hormona ključan na kvalitet kose i zbog toga je ova formulacija posebno razvijena za žene u 40-im i starije. Sadrži kofeinski kompleks, ali i ekstrakt belog čaja, cink, niacin, pantenol i aminokiseline za negu kože temena i korena dlake.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
Mycoseb-baner-300x300px3
INSTA-2-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2