Umereno konzumiranje alkohola može produžiti život

Sadržaj teksta

Nove studije donose odlične vesti za stariju populaciju koja voli da popije po neku čašicu; istraživači kažu da umereno konzumiranje alkohola može smanjiti incidencu od pojave slabosti i drugih stanja koja su povezana sa starenjem kao što su srčane bolesti kao i da može produžiti život starijim osobama.

autor: mr ph. Aleksandra Dumić


Izveštaj koji je objavljen u časopisu o starosti i starenju Age and Ageing, govori o postojanju sve više dokaza o tome da umereno konzumiranje alkohola dovodi do smanjenja inflamacije (odnosno CRP-a koji je marker inflamacije) i posledično do pojave brojnih benefita za organizam.

Prema rečima koautora studije dr Luigi Ferucci-a iz Nacionalnog Instituta za zdravlje, ima puno ranijih studija koje govore  o povezanosti inflamacije sa bolestima koje karakterišu stariju životnu dob.

Studija je sprovedena od strane istraživača sa Univerziteta u Centralnoj Floridi na 3200 osoba starijih od 65 godina koji su bili deo studije Zdravlje i penzija, 2008.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su umereno konzumirale alkohol imale niži nivo CRP-a i manje izražene simptome slabosti, od ispitanika koji nisu konzumirali alkohol kao i od ispitanika koji su konzumirali velike količine alkohola.

Prema izveštaju tima dr Ferucci-a, smanjenje inflamacije donosi brojne benefite za zdravlje. Kao primer za to, tim navodi studiju sa Harvarda koja je pokazala vezu između umerenog unosa alkohola i zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Rezultati pokazuju da ispitanici koji su konzumirali 5 – 14,9 grama alkohola dnevno, što odgovara maloj čaši vina ili jednoj flaši piva imali manju incidencu za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Dodatno, studija pokazuje 21% smanjenja markera inflamacije u poređenju sa ispitanicima koji nisu konzumirali alkohol a 13% smanjenja u poređenju sa ispitanicima koji su unosili veće količine alkohola.

Drugi primer je dvadesetogodišnja follow-up studija koja pokazuje da su ispitanici između 55 i 65 godina starosti koji su konzumirali umerene količine alkohola (1-2 čaše dnevno) imali duži život i smanjen rizik od smrtnosti za 42% od ispitanika koji su konzumirali velike količine alkohola i za 49% kod osoba koje nisu konzumirali alkohol.

Tim dr Ferucci-ja zaključuje da postoje dokazi da umereno konzumiranje alkohola može redukovati inflamaciju kod starijih osoba što posledično produžava život a smanjuje simptome slabosti i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, ne treba dati preporuku da starija populacija treba da konzumira alkohol pre nego što se sprovedu dodatne studije koje će pomoći u boljem tumačenju uticaja umerenog konzumiranja alkohola na inflamaciju i bolesti i stanja vezana za starenje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
Mycoseb-baner-300x300px3
INSTA-2-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2