Bes, sedam preporuka kako se izboriti

Sadržaj teksta

Osećanje besa se javlja tokom života u različitim situacijama. Ukoliko je bes povezan sa osećajem usamljenosti i depresije može biti znak ozbiljnijeg stanja. Svakako, bes nas dovodi do stanja u kom ne razmišljamo jasno i naše dalje ponašanje može izazvati dosta posledica. Zato je bitno da se prve reakcije na bes iskontrolišu na pravi način i da se reaguje tek što ovaj osećaj napusti naše telo.

autor: mr ph. Aleksandra Štimac


BROJTE DO 10 (ILI DO 100)

Kao što je Thomas Jefferson, jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, jednom rekao:

„Kada ste besni pre nego što progovorite, brojte do 10, a kada ste mnogo besni, brojte do 100.

Kada ste besni vaša svest je pobuđena i radite stvari zbog kojih vrlo često nakon toga možete zažaliti.

Brojeći lagano do bilo kog broja koji će za vas značiti da ste se smirili (npr. do 547) dajete vašem krvom pritisku i srčanom ritmu šansu da se vrate na normalu. Kako vreme prolazi srčani ritam se smiruje, krvni pritisak se normalizuje i pobuđenost nestaje.

ODVUCITE SEBI PAŽNJU

Još jedan način da prebrodite bes je da odvučete sebi pažnju baveći se nečim drugim.

Katherine Kueny, doktor nauka i direktor bihevioralne medicine na odeljenju interne medicine na Universitetu Nebraska, govori svojim pacijentima da je najpre potrebno da se „stave“ na emotivnu skalu od 1 do 10 gde 10 znači da ste izuzetno mnogo ljuti.

„Kada se ljudi definišu kao brojevi od 5 do 10 po pitanju stanja besa u kom se nalaze, ja im kažem da rade nešto što će njihove emocije smiriti pre nego što reaguju ili probaju da reše problem,“ kaže Katherine.  Ovo može biti crtanje, kuvanje, šetnja, rešavanje Sudokua, ukrštenih reči ili šta god već odaberete da vam odvuče pažnju.

UDAHNITE DUBOKO

Duboko disanje je jedan od odličnih načina da se smirite kada ste besni. „Usporeno disanje će vas dosta smiritI,“ kaže Kueny.

Američko udruženje psihlogije preporučuje duboko disanje iz dijafragme, ne samo plitko udisanje iz pluća. Ali slušanje umirujuće muzike i relaksirajuće vežbanje takođe može pomoći.

UZMITE PAPIR I OLOVKU I PIŠITE KAKO SE OSEĆATE

„Pisnje ili vođenje dnevnika omogućava vam da situaciju sagledate realnije i smirenije“ kaže Kueny.
„Naše reakcije se zasnivaju na emocijama i gotovo su u potpunosti automatske. Naše emocije su izuzetno realne ali nisu uvek i racionalne,“ kaže Katherine Kueny. „Kada reagujemo u stanju smirenosti imamo priliku da biramo kako ćemo se ponašati.“

BES ODAGNAJTE VEŽBANJEM

Aerobno vežbanje, uključujući brzo hodanje ili džogiranje, može biti odličan način da prevaziđete bes.
„Vežbanjem izazivate iste fiziološke reakcije kao bes: adrenalin vam skače, znojite se, ubrzano dišete — ali na ovaj način emocije koje vas obuzimaju izbacujete iz tela preko svih pora a sve ove osećaje prestajte da vezujete sa besom i vezujete ih sa vežbanjem,” kaže Pauline Wallin, doktor nauka, psihijatar iz Camp Hill-a, Pensilvanija.

„Pored toga vežbanje oslobađa endorfine, hemikalije u mozgu koje pomažu da se opustimo i da se osećamo bolje“, dodaje Wallin.

VEŽBAJTE SAOSEĆAJNOST

Čineći nešto za nekog drugog suprotno je osećanju besa i agresiji.

Teško je da paralelno sa osećajem besa radite nešto saosećajno. Ali studije pokazuju da je jako delotvorno ako uradite nešto lepo za onoga ko vas je naljutio i na taj način će vas verovali bes proći, a i osoba koja vas je razbesnela će promeniti svoj stav i ponašanje.

RAZGOVARAJTE ALI U PRAVO VREME

Procenite koliko je vaš bes intenzivan na skali od 1 do 10 pre nego što otvorite usta. Ako ste na skali od 5 do 10 šanse su izuzetno velike da ćete pokretanjem razgovora ući u svađu.

Kada mislite da je vaš bes moguće kontrolisati i da se možete izraziti na pravi način bez destruktivnosti i izazivajući probleme, ovo je vreme da počnete otvorenu diskusiju o problemu koji je prouzrokovao vaš bes.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
Mycoseb-baner-300x300px3
INSTA-2-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2