Svrab kože: Uzroci i saveti za efikasno ublažavanje

Otkrijte uzroke svraba kože i saznajte kako pravilno prepoznati, lečiti i ublažiti ovaj neprijatan simptom. Od suve kože do ozbiljnijih zdravstvenih stanja, istražujemo različite faktore koji mogu doprineti svrabu i dajemo smernice kako ublažiti ovaj simptom.
Sadržaj teksta

Svrab kože, taj nesnosni osećaj koji izaziva neprijatnost i često postaje gotovo nepodnošljiv, predstavlja nespecifičan simptom koji može ukazivati na različite zdravstvene stanja. Bez obzira da li je rezultat alergijskih reakcija, infekcija, hormonalnih promena ili jednostavno suve kože, svrab zahteva pažnju i pravilan pristup lečenju.

U ovom tekstu istražujemo širok spektar uzroka svraba kože, od uobičajenih faktora kao što su suva koža ili alergije, do potencijalno ozbiljnijih problema poput sistemskih bolesti. Proučavamo ne samo kako prepoznati različite uzroke svraba, već i kako pristupiti njihovom lečenju i ublažiti neugodne simptome.

Osim toga, razmatramo i preventivne mere koje pojedinci mogu preduzeti kako bi očuvali zdravlje svoje kože i smanjili rizik od pojave svraba. Bez obzira na specifičan uzrok, pravovremeno prepoznavanje, dijagnostika i odgovarajući tretman igraju ključnu ulogu u olakšanju tegoba povezanih sa svrabom kože. Kroz ovaj tekst, istražujemo raznolikost uzroka svraba i pružamo smernice za adekvatan pristup lečenju, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života onih koji se suočavaju s ovim neugodnim simptomom.

Svrab kože je nespecifičan simptom a ne bolest. Može nastati usled alergijskih reakcija, različitih infekcija, psihičkih poremećaja, bolesti jetre, bubrega, hormonskog disbalansa, dijabetesa, anemije ili jednostavno, suve kože. Da bi se utvrdio uzrok i dobila adekvatna terapija neophodno je otići na pregled kod dermatologa.

Suva koža kao uzrok svraba kože

Svrab kože kao posledica isušene kože često se sreće u praksi. Nastaje najčešće zbog preterane upotrebe sapuna, agresivnih kupki, dugotrajnog i čestog kupanja u veoma toploj vodi ili kao posledica starenja kože.

Naročito su opasni sapuni sa antibakterijskim dejstvom koji dosta isušuju kožu pa ona postaje preosetljiva što uzrokuje svrab koji zahteva da se koža odmah namaže nekim umirujućim mlekom za telo.

Preporuka za osobe sa suvom i osetljivom kožom je se tuširaju običnom vodom i to mlakom. Blagu kupku mogu da koriste samo jednom do dva puta nedeljno. Da ne bude zabune, znoj se rastvara u vodi, pa prema tome, ako osoba ne radi posao gde će se dosta zaprljati, dovoljno je da tuširanje bude običnom vodom.

Ukoliko imate suvu kožu najbolje je da zaboravite na kupanje ili ako ne možete, neka kupanje bude veoma kratko i mlakom vodom. Što je kupanje duže i temperatura vode viša, koža se više isušuje i svrbi. Odmah nakon kupanja treba namazati celo telo neutralnim mlekom.

Npr. Urea 5% mleko za negu koje se jednostavno pravi u apotekama i bez konzervansa je. Takođe ne treba koristiti parfimisana mleka. Pored toga kožu treba hidrirati i iznutra. Pijte oko dve litre tečnosti dnevno, najbolje obične vode.

Ukoliko je Vaša koža suva, u apotekama možete pronaći proizvode koji su namenjeni za negu suve kože.

Neurodermitis – Kada koža svrbi zbog emocija

Često se u praksi sreću i pacijenti koji imaju neurodermatitis. Nije čudno što nervozne, užurbane osobe imaju svrab kože, jer koža i nervni sistem su istog embrionalnog porekla. Potiču od spoljašnjeg lista, ektoderma. Tako se razni emocionalni doživljaji oslikavaju na koži u vidu raznih promena ili samo svraba.

Kod neurodermatitisa je karakteristično da u početku nema promena na koži već samo svrab. Nakon izvesnog vremena, a usled češanja, počinju da se javljaju i konkretne promene u vidu crvenila, ogrebotina i krasta koje se mogu iskomplikovati bakterijskom infekcijom.

Rešenje ovog problema nije nimalo jednostavno i zahteva kompleksan pristup. Prvo i osnovno je ne češati kožu kako se ne bi nastala oštećenja. Kožu što više hidrirati adekvatnim kremama i losionima kako bi se održala njena vlažnost i elastičnost. Međutim, ključ je u psihološkoj stabilnosti. Od pomoći mogu biti psihoterapija i tehnike upravljanja stresom.

Svrab kože i crvenilo znak preosetljivosti kože

Svrab kože određenog dela tela koji je praćen crvenilom, obično je posledica preosetljivosti na neka hemijska sredstva sa kojim smo u kontaktu (nakit, sapuni, šamponi, kreme, puder, kućne hemikalije, građevinski materijal, sintetička vlakna u garderobi itd).

Svrab kože i crvenilo se javljaju neposredno nakon kontakta sa alergenom supstancom i može trajati svega par minuta ali i nekoliko sati.

Ukoliko primetite da vam neko od sredstvo za negu ili higijenu ne odgovara zamenite ga drugim. Prilikom izbora kozmetike dajte prednost onima koja sadrže prirodne komponente, bez konzervansa i parfema.

Alergija kao najčešći uzrok svraba kože

Svrab celokupne kože ukazuje najčešće da postoji alergija na neku supstancu koju smo uneli u organizam na primer: hranu (jaja, koštičavo voće, kikiriki, med, jagode itd), lekove ili pak alergene poput prašine, dima, polena, vlage.

Ona nastaje nekoliko sati nakon konzumiranja odnosno udisanja alergena i može trajati danima.

Prvi korak u rešavanju problema je umiriti kožu mazanjem antihistaminskih masti ili krema. Naravno, nophodno je i otkriti na koju namirnicu ste alergični i izbaciti je iz jelovnika.

Infekcije

Svrab određenih regija kože koji je praćen osipom i otokom može ukazati na infekciju. Najčešće su gljivične infekcije kože. Gljivična infekcija na koži trupa njčešće se manifestuje okruglim crvenim pečatima koji se šire i umereno perutaju.

Kod sportista i osoba kojima se stopala više znoje česta je i gljivična infekcija kože između prstiju koje se prepoznaje po koži koja se peruta, vlaži i jako svrbi.

Svrab kože u predelu prepona može ukazati na postojanje neke polno prenosive bolesti dok svrab u području anusa na crevnu infekciju.

Gljivične infekcije kože rešavaju se primenom krema koje sadrže antimikotike. Ove kreme možete kupiti u apoteci bez recepta. Prilikom lečenja gljivičnih infekcija kože morate biti uporni i ne prekidati terapiju nakon prvih poboljšanja. Takođe, važno je eliminisati uzrok infekcije. Na primer, ne dozvoliti da patike budu vlažne, nositi pamučne čarape itd.

Retko, za lečenje svraba kože izazvanog gljivičnom infekcijom neophodno je koristiti sistemske antimikotike ali a o neophodnosti ove terapije odlučuje lekar.

Sistemske bolesti koje mogu biti uzrok svraba kože

Mnoge unutrašnje bolesti, poremećaj u radu štitaste žlezde, jetre, bubrega, dijabetes imaju za simptom svrab slabijeg ili jačeg intenziteta. Pravilo je da se leči osnovna bolest a ne simptom, jer kad se izleči osnovna bolest i svrab nestaje.

Anemija

Ukoliko je svrab kože praćen bledilom, nesvesticom, osećajem opšte slabosti najverovatnije je uzrok anemija u poodmaklom stadijumu. Neophodna je u ovom slučaju pomoć lekara koji će ordinirati adekvatnu terapiju. Ono što sami možete, obogatite svoju ishranu vitaminom C i namirnicama koje sadrže gvožđe.

Svrab kože

Univerzalna pravila kod svraba kože

Bez obzira na uzrok svraba, kožu ne treba češati, to može samo pogoršati stanje, stvoriti ogrebotine i ranice koje se dalje mogu inficirati. Važno je kožu prati mlakom vodom, bez ili blagim sapunima. Posle pranja najbolje je kažu osušiti blagim tapkanjem kako bi pamučna tkanina upila vodu a izbegavati agresivnije trljanje.

Kožu namazati nekom umirujućom kremom ili losionom. Da bi se uzrok svraba pouzdano utvrdio neophodno je konsultovati lekara, dermatologa, koji će ukoliko je to potrebno, propisati odgovarajuću terapiju ili uputiti lekaru druge specijalnosti.

Kreme i losioni koji mogu pomoći da se svrab kože ublaži

Za ublažavanje svraba kože, koriste se različite kreme i losioni koji pružaju hidrataciju, umirenje i olakšanje od iritacije. Međutim, važno je napomenuti da odabir određene kreme može zavisiti od uzroka svraba, tipa kože i individualnih potreba. Evo nekoliko tipova krema koje se često koriste za ublažavanje svraba:

 1. Hidratantne kreme:

  Kreme koje sadrže sastojke poput glicerina, hijaluronske kiseline ili uree. Ove supstance pomažu zadržavanju vlage u koži i smanjuju suvoću.

 2. Kreme s mentolom ili kamforom:

  Kreme koje sadrže mentol ili kamfor mogu pružiti osećaj hlađenja na koži, što može privremeno smanjiti svrab.

 3. Kreme s kortikosteroidima:

  Topički kortikosteroidi su često propisani za ublažavanje svraba i upale. Međutim, trebali biste ih koristiti pod nadzorom lekara, jer dugotrajna upotreba može izazvati neželjene efekte.

 4. Kreme s aloe verom:

  Aloe vera ima umirujuće svojstvo i često se koristi za ublažavanje iritacija kože i svraba.

 5. Kreme s kamilicom:

  Kamilica ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u umirivanju kože, smanjenju crvenila i svraba.

 6. Kreme s vitaminom E:

  Vitamin E ima hidratantna svojstva i može pomoći u obnavljanju oštećene kože.

 7. Antihistaminske kreme:

  Kreme koje sadrže antihistaminike mogu pomoći u smanjenju svraba uzrokovanog alergijskim reakcijama.

Važno je naglasiti da pre upotrebe bilo koje kreme za ublažavanje svraba treba konsultovati lekara, posebno ako svrab ne prestaje ili se pogoršava. Lekar će moći precizno dijagnostikovati uzrok svraba i preporučiti odgovarajući tretman, uključujući i odgovarajuće kreme.

Jak svrab kože u toku noći

Mislili ste da je šuga iskorenjena bolest – greška!

Jako je prisutna i to u svim uzrastima, i ne povezuje se isključivo sa lošim higijenskim uslovima. Šuga je veoma zarazna bolest, kod koje je prvi i najjače izražen simptom, upravo svrab. Prenosi se direktnim dodirom (uključujući i seksualni put), ali i preko predmeta. Karakterističan je jako izražen, nepodnošljiv, noćni svrab. Da ne bude zabune, svrab je prisutan i tokom dana ali u blažem obliku.

Simptomi šuge pored jako izraženog svraba kože, posebno noću, uključuju i: crvene kvržice, plikove i trake na koži koje ukazuju na hodanje parazita. Najčešće zahvaćena područja su između prstiju, zgloba ruke, lakatna jama, genitalna područja i stražnjica.

Leče se svi članovi porodice istovremeno, bez obzira da li imaju ili ne simptome. Jer dok je neko oboleo, drugi članovi porodice su u inkubaciji. Tako se jedan izleči a ostali tek za 21 dan obole i ponovo zaraze izlečenog. Ima slučajeva gde pojedinci ne pristaju na porodično lečenje pa se u takvim porodicama šuga vrti po godinu i više dana. Dakle, najvažnije je da se svi članovi porodice leče istovremeno i to kod dermatologa!

Lečenje šuge uključuje primenu specifičnih antiparazitskih krema ili losiona koje propisuje lekar. Osim toga, pranje odeće, posteljine i dezinfekcija predmeta koje je zaražena osoba koristila je ključno u prekidanju ciklusa širenja bolesti.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3