Ekcemi

Sadržaj teksta

Ekcem se može se javiti na koži bilo kog dela tela ali se najčešce pojavljuje na koži laktova i zglobova ruku, kolenima a kod beba na obrazima. Koža zahvaćana ekcemom je crvena, suva, hrapava, prati je svrab a nekada i bol.

autor: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog – ordinacija Yuta Centar, 032-344-575


Od atopijskog dermatitisa ili ekcema danas boluje svako peto dete. U osnovi bolesti je poremećaj produkcije vezivne materije u površinskom sloju kože a upravo od kvaliteta vezivnog materijala zavisi odbrambena sposobnost kože. Ekcem je naslednog karaktera. Leči se izbegavanjem poznatih okidača bolesti i održavanjem vlažnosti kože odgovarajućom negom.

Da li postoji više vrsta ekcema?

Postoje dva tipa ekcema: dečiji koji se još naziva i atopijski i kontaktni ekcem. U osnovi i jednog i drugog je genetska predoderđenost.
Dečiji ili atopijski je mnogo češći i može se javiti neposredno posle rođenja ili kasnije u detinjstvu. Ovaj tip ekcema je mnogo češći kod dece u čijim porodicama ima osoba obolelih od astme, polenske groznice ili nekog drugog alergijskog oboljenja.

Početna faza može biti praćena vrlo burnim manifestacijama kao što su: crvenilo, sitni mehurići ispunjeni bistrim sadržajem, veoma jak svrab. Posle ovih burnih manifestacija ekcem prelazi u fazu suvog ekcema, kada je dominantno perutanje kože i jako naglašen kožni crtež. Kod odojčeta promene mogu biti rasprostranjene na čitavoj površini tela i lica, izuzev regije koja je pokrivena pelenama. Oko druge godine života ekcem se lokalizuje na prgibima laktova i kolena, oko vrata, oko ručnih zglobova, oko usana, nosa i ušiju. Ova faza se naziva Prurigo Besnier (čita se Benier) ekcem. Ako se zadrži u adultnom periodu promene su na šakama, oko vrata, ušiju , usta i na kapcima. Od ojeda ekcem se razlikuje po tome što je koža jako hrapava i može da luči i stvara krastu.

Kontaktni ekcem se mnogo češce javlja kod odraslih. Javlja sa u kontaktu genetski predisponirane osobe sa nekim alergenom npr. nikl ili usled iritiranosti kože npr. detrdzentima. Mnoge supstance mogu da izazovu kontaktni ekcem, npr. sapuni, parfemi itd.

Koji faktori utiču na pogoršanje ekcema?

Zna se da je ekcem sezonskog karaktera. To znači da se pogoršava u proleće i jesen. Takođe je važno znati da pogoršanje nastaje kad pacijent ima bilo kakvu infekciju (prehlada, kašalj, povišena temperatura) u periodu nicanja zuba kod male dece, u uslovima kada je pojačana nervoza ( ispiti, period ocenjivanja, stresne životne situacije) kao i u periodu menstrualnog ciklusa.

Kako se ekcem tretira?

Kada se pojave manje izražene promene treba forsirati kremove za negu lica i tela više puta tokom dana. Kada vidite da nema poboljšanja a promene postaju intenzivnije i sve više se šire, onda treba potražiti pomoć dermatologa. Princip je da se kortiko preparati daju samo ako je neophodno, a potencira se upotreba preparata za negu kože. Ali, ako doktor proceni da je kortiko preparat neophodan pridržavajte se uputstva koje Vam je lekar dao i ne produžavajte terapiju na svoju ruku. Usled dugotrajne i nekontrolisane upotrebe kortiko preparata može doći do pogoršanja bolesti tj do razvoja steroidnog dermatitisa.

Koji tip preparata za negu kože se preporučuje?

Suština ekcema je ekstremna suvoća kože.To znači da se treba boriti protiv isušivanja kože. Osobe sa ekcemom ne treba da koriste sapun za kupanje. Njima se preporučuje upotreba nežnih kupki kao što su: Chicco, Kosili, Mustela, SebaMed… i to ne svaki dan već jednom ili dva puta nedeljno. Ovo zvuči malo šokantno jer su roditelji navikli da bebe kupaju svakodnevno. Znoj se rastvara u vodi, a vaše bebe nisu prljave od blata ili prašine, pa prema tome biće dovoljno da ih okupate samo mlakom vodom, a kupku upotrebljavajte samo dva puta nedeljno. Kupanje treba da bude što kraće a voda mlaka. Što je voda toplija i što je duže zadržavanje u vodi, to se koža više isušuje a ekcem pogoršava. Nakon kupanja odmah kožu obrišite i namažite emolijentnim mastima. Predlažem Urea 5% mleko za negu celog tela. Urea je odličan sastojak jer pravi fini masni film na koži, a takođe upija vlagu iz okolnog vazduha i čini kožu vlažnom i elastičnom. Ovaj preparat je dostupan u svim apotekama po vrlo pristupačnoj ceni, i veoma je efikasan. Za negu lica predlažem Bepanten krem (teško se nalazi na našem tržištu) ili Ekcemol kremu koja sadrži ulje noćurka koje je bogato gama-linoleinskom kiselinom, što je posebno važno jer kod ekcema postoji njen deficit. U težim slučajevima predlažem i uzimanje kapsula koje sadrže ulje noćurka (preporučujem Ulje noćurka proizvodjača Natural Wealth-a).

Da li ishrana utiče na ekcem?

Ishrana je veoma bitna. U fazi kada se ekcem pogoršava ne treba uzimati kiselo, ljuto, začinjeno jelo, gazirana pića, alkohol i naročito ne čokoladu i slatkiše sa čokoladom i orasima. Naravno, kada nema promena na koži treba jesti sve namirnice. Istraživanja su pokazala da uvodjenje ribe u ishranu dece mladje od 9 meseci smanjuje rizik od ekcema za 25%.

Šta je sa odećom?

Preporučuje se nošenje odeće od prirodnih ali mekanih materijala. U toku zimskog perioda izbegavati nošenje vunenih kapa, rukavica i šalova zbog nadražaja koji imaju na kožu sa ekcemom. Garderobu koja se nosi do tela treba prati blagim deterdžentima i dva puta ispirati ali bez omekšivača. Omekšivači sadrže benzole, supstance koje dodatno iritiraju kožu i koje mogu biti uzročnik pojave ekcema.

Da li osoba koja pati od ekcema ima ograničenja u profesionalnom pogledu?

Osobe sa ekcemom treba na vreme orijentisati ka određenim profesijama. One ne treba da rade poslove gde se često kvase ruke ili da budu u kontaktu sa hemikalijama. Ne treba da rade menadžerske poslove ili da se bave novinarstvom i sličnim profesijama zbog stresa koji je neminovan.
Osobe sa ekcemom su po prirodi temperamentne, veoma emotivne i sa malo povišenom psihičkom tenzijom. Razumite ih i budite blagi prema njima.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3