Atopični dermatitis ili atopični ekcem

Sadržaj teksta

Atopični dermatitis se obično javlja u porodicama gde postoji sklonost ka alergijama (senska groznica, astma, osetljivost kože ili atopični dermatitis). Može da se pojavi u bilo kom uzrastu ali najčešće se javlja kod dece (odojčadi) i mlađih odraslih osoba. Osip na koži praćen je izraženim svrabom i može da zahvati velike površine tela ili da bude ograničen na nekoliko područja. Često dolazi do poboljšanja u adolescentnom uzrastu ali mnogi bolesnici imaju tegobe tokom celog života.

Pitanja i odgovori o atopičnom dermatitisu

Pošto je oboljenje povezano sa alergijama, da li neke vrste hrane mogu da budu uzročnici?

Retko (možda 10%). Određena hrana može da provocira atopični dermatitis, posebno kod odojčadi i male dece obolele od astme, ali njeno izostavljanje retko može da dovede do izlečenja. Treba da eliminišete hranu koja odmah prouzrokuje teške reakcije ili pojave modrica.

Šta treba uraditi da bi se lečilo takvo stanje?

Obavezno se konsultujte sa dermatologom oko izbora krema i losiona kako biste izbegli potencijalno iritante faktore. Izbegavajte tesnu i odeću
napravljenu od veštačkih materijala, vune i grubih tkanina.

Ukoliko proceni da je potrebno, dermatolog će prepisati lekove za spoljašnju upotrebu, kreme, koje sadrže kortikosteroide ili novije imunomodifikujuće kreme. Lekovi za unutrašnju upotrebu kao što su antihistaminici mogu da pomognu kod svraba. Antibiotici dati oralno mogu da se prepišu ako postoji sekundarna infekcija. U teškim slučajevima može biti preporučena terapija svetlom ili drugi tretmani.

Kako rešiti problem suve kože?

Problem suve kože je posebno izražen zimi jer kožu isušuje hladnoća kao i suv vazduh u zagrejanim prostorima. Ishrana je zimi siromašnija što dodatno doprinosi aktuelizaciji problema. Da bi se umirila iritacija, zategnutost, svrab i perutanje preporučuju se kreme sa linolnom kiselinom.

Prirodno je prisutna u zdravoj koži, i ima važnu ulogu u kontroli vlažnosti. Ona gradi i jača zaštitni hidrolipidni sloj koji štiti od isušivanja. Nemački brend Linola, ime koje je u Nemačkoj sinonim za negu kože beba i kože s ekcemom ima četiri bazične kreme za četiri problema isušene ili ekcemu sklone kože na bazi linolne kiseline. Možete ih potražiti u svojim apotekama.

Želim da preventivno delujem na simptome ekcema

Svako ko je nekada imao ekcem zna kako su neprijatni simptomi stalnog peckanja i svraba, ili perutanja. Preparati koji mogu da umire ove simptome, dragocen su saveznik za svakodnevnu negu uz terapiju koju je prepisao dermatolog.

Linola Gama (žuta Linola) je hidratantna krema sa uljem iz semena žutog noćurka u koncentraciji od 20%, sa linolnom kiselinom, pravi je izbor u otklanjanju prvih znakova ekcematozne i suve kože. Primenjuje se jedan do dva puta dnevno u tankom sloju na obolelo mesto. Pogodna je za bebe i sve uzraste.

Želim da smanjim svrab od ekcema i umirirm suvu ispucalu kožu

Koži koja je isušena i peruta se nedostaje najpre masnoća, koja pomaže da se stvori zaštitni film, koji će sačuvati vlagu od isparavanja i umiriti kožu. Veoma je važno da to bude blaga krema bez agresivnih sastojaka koji bi dodatno iritirali kožu.

Linola Fett, (plava Linola), masna krema sa čak 65% lipida, sa nezasićenim masnim kiselinama i linolnom kiselinom otklanja simptome ekcema, suzbija svrab, povećava vlažnost i elastičnost jako suve kože. Koristi se bez vremenskog ograničenja nekoliko puta u toku dana.

Želim da očuvam količinu vlage u svojoj koži i sprečim dehidracione bore

Koži kojoj nedostaje masnoća najčešće nedostaje i vlaga, što je čest slučaj kod kože sa ekcemom, ali i kod kože koja stari. Bore se najpre pojave upravo kod dehidrirane kože.
Linola Urea (tirkizna Linola) sadrži čak 12% uree, jednog od najvažnijih sastojaka prirodnog faktora održavanja vlažnosti kože (nmf – natural moisturizin factor). Uz linolnu kiselinu, ova krema pojačava elstičnost kože i čuva njenu vlagu.

Želim da umirim i hidriram kožu nakon hemijskih pilinga i sunčanja

Koža je nakon agresivnih hemijskih tretmana, kakvi se obično rade prilikom terapije akni, ali i posle sunčanja ili laserskih tretmana za podmlađivanje, izgubila vlagu, postala iritirana. Neophodna joj je voda koja će je hladiti, umiriti, osvežiti.

Linola Hidratantna krema (crna Linola) na bazi linolne kiseline, sa velikim sadržajem vode – čak 82%, prijatno hladi i vlaži kožu. Namenski je pripremljena da predupredi upale i iritacije, a pogodna je i za masnu kožu.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3