Akne

Sadržaj teksta

Akne vulgaris je često inflamatorno oboljenje kože, nepoznate etiologije, uglavnom uzrokovano genetskom predispozicijom, a aktivirano androgenima (muški hormoni), bez obzira na pol. U narodu akne su poznate kao bubuljice ili gnojanice. Najčešće se javljaju u životnom dobu između 12. i 30. godine, od puberteta pa sve kroz period seksualne hormonske aktivnosti.

Preduslov za njihov nastanak, pored genetske predispozicije je i masna koža (seboreja). U doba puberteta, kad pod dejstvom muških hormona (testosteron) počinju da funkcionišu lojne žlezde, mašćenje kože je pojačano.Tada se, uglavnom, uočavaju prve akne.

Predilekciona mesta za nastanak oboljenja su upravo delovi kože gde su aktivnosti lojnih žlezda najizraženije: lice (čelo, nos, brada), vrat, predeo dekoltea i leđa. Promene na koži su rezultat prevelike aktivnosti lojnih žlezda, retencije loja (pojava poznata kao zatvoreni i otvoreni komedoni ili mitiseri) i obilnog rasta acne bacillus (Corynebacterium acnes). Nema dokaza da bilo koja vrsta hrane ima uticaja na njihovo nastajanje, ali higijena je veoma važna kao i pravilna nega i odgovarajuća primena kozmetike prema tipu kože. Lečenje treba da bude pod kontrolom lekara specijaliste za kožne bolesti, dermatologa (a u nekim slučajevima ginekologa i endokrinologa.)

Oboljenje je češće kod muške populacije. Nasuprot verovanju, ne dolazi uvek do spontanog nestanka akni u zrelom dobu. Ako se ne leči, bolest može da perzistira u četvrtoj, pa čak i šestoj deceniji života.
Svako nestručno tretiranje obolele kože, naročito kod inflamatornih oblika akni, dovodi do stvaranja hiperpigmentacije (fleka na koži) pa čak i ožiljaka.Takve promene deluju frustrirajuće na mladog čoveka, što dodatno pogoršava postojeće stanje.

Danas su na raspolaganju različite terapijske mogućnosti. Da bi lečenje bilo uspešno, obolela osoba bi trebalo da se u potpunosti upozna sa vrstom oboljenja, da stekne poverenje u lekara, da bude strpljiva jer ova vrsta lečenja može da traje dugo, i po nekoliko meseci.

Primena adekvatnih kozmetičkih proizvoda za negu aknozne kože je od ključnog značaja i predstavlja veliku pomoć, kako u terapiji tako i u prevenciji pojave akni.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3