Acne vulgaris

Sadržaj teksta

Acne vulgaris, pošto ne ugrožavaju opšte stanje organizma doživljavaju se kao kozmetički problem a u stvari predstavljaju jedno ozbiljno hronično oboljenje kože. Ne čekajte da akne nestanu same od sebe već posetite dermatologa koji će postaviti dijagnozu i sprovesti lečenje.

Acne vulgaris, pošto ne ugrožavaju opšte stanje organizma doživljavaju se kao kozmetički problem a u stvari predstavljaju jedno ozbiljno hronično oboljenje kože. Ova kožna bolest nastaje u doba puberteta i adolescencije, između 12. i 16. godine, ali mogu nastati i ranije i kasnije. Bolest ukoliko se ne leči može trajati godinama i da za posledicu ostavi ožiljke na koži. Akne se najčešće javljaju na koži lica ali nisu retkost i na koži leđa, dekoltea i vrata. Pored vidljivih poledica (ožiljci) akne s obzirom da nastaju u jako osetljivom životnom periodu mogu da ostave posledice i na psihu pacijenta.

Problemi koji se javljaju kao posledica bolesti su: nisko samopouzdanje, anksioznost, depresija…. Depresija se manifestuje kroz jedan ili više simptoma: pacijent ne može da spava, pati od gubitka apetita ili nekontrolisano jede, stalno je pospan i plačljiv. Bolest utiče i na socijalan život poput izlazaka, sastanaka sa osobama suprotnog pola, bavljenja sportom itd. Često se smatra da su psihički problemi pratilac težih oblika akni ali to nije tako. Pokazalo se da bolesnici sa blagim do umerenim oblicima bolesti također mogu razviti stanje depresije i anksioznosti.

Kako nastaju akne?

U osnovi bolesti je pojačano lučenje sebuma (loja), koje je udruženo sa povećanim orožavanjem ćelija u folikulu dlake. Pratilac ovih procesa je i infekcija Propionbacterium acnes. Sebum se u normalnim okolnostima izlučuje na površinu kože prekoizvodnih kanalića koji su smešteni uz folikul. Kada je proces orožavanja povećan, orožale ćelije prave čep na površini folikula i sprečavaju normalno izlučivanje sebuma. Umesto da se loj iz lojne žlezde izluči na površinu kože, on ostaje zarobljen u folikulu.Tu se nakuplja sve dok folikul može da se prirodno širi, a potom dolazi do prskanja folikula i širenja upale na tkivo oko folikula. Sve ovo stvara pogodne uslove za razmnožavanje bakterije Propionbacterium acnes. Kao rezultat ovih međusobno povezanih procesa dolazi do vidljivih promena na koži. Početne promene su u vidu komedona (mitisera) i uočavaju se na nosu, čelu i bradi. U kasnijoj fazi oboljenja promene se šire na obraze, iza ušiju, na bočne strane vrata, dekolte i leđa. Ovim promenama vremenom se pridružuju crvene, manje ili veće „bubuljice” koje potom zagnoje i mogu biti dosta bolne. Kod težih oblika oboljenja ove promene se grupišu u prave ploče.

Da li kreme mogu da budu uzrok pojave akni?

Da, komedogene kreme odnosno kreme koje sadrže teško resorptivnu podlogu mogu da stvore čep na površini folikula i na taj način se onamogućava proces izlučivanja sebuma na površinu kože. Dalji tok nastanka akni je isti kao i u slučaju povećanog orožavanja.

Da li stres utiče na stanje akni?

Akne se pogoršavaju u raznim stresnim situacijama kao što su: kraj školske godine, period ocenjivanja, ispiti, prelazak iz srednje na visoku školu i druge situacije. Nije tačno utvrđen mehanizam kojim emocionalni stres dovodi do pogoršanja akni. Smatra se da su za to odgovorni stresni hormoni, posebno glukokortikoidi i androgeni hormoni koji inače stimulišu lučenje sebuma. Po nekima do pogoršanja stanja dolazi jer stres suprimira imuni sistem pa je i razmnožavanje bakterije Propionbacterium acnes olakšano. Studije su pokazale da od stresa do pogoršanja stanja kože obično prođe dva dana.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3