Akne – Problem koji se mora rešavati

Sadržaj teksta

Akne (Acne vulgaris), pošto ne ugrožavaju opšte stanje organizma doživljavaju se kao kozmetički problem a u stvari predstavljaju jedno ozbiljno hronično oboljenje kože. Ne čekajte da akne nestanu same od sebe već posetite dermatologa koji će postaviti dijagnozu i sprovesti lečenje.


Akne najčešće nastaju u doba puberteta i adolescencije, između 12. i 16. godine, ali mogu nastati i ranije i kasnije. Ukoliko se ne leče mogu biti prisutne godinama i da za posledicu ostavi ožiljke na koži.

Akne se najčešće javljaju na koži lica ali nisu retkost i na koži leđa, dekoltea i vrata. Pored vidljivih posledica (ožiljci) akne s obzirom da nastaju u jako osetljivom životnom periodu mogu da ostave posledice i na psihu pacijenta. Problemi koji se javljaju kao posledica bolesti su: nisko samopouzdanje, anksioznost, depresija.

Kako nastaju akne?

U osnovi nastanka akni je pojačano lučenje sebuma (loja), koje je udruženo sa povećanim orožavanjem ćelija u folikulu dlake. Pratilac ovih procesa je i infekcija Propionbacterium acnes. Sebum se u normalnim okolnostima izlučuje na površinu kože preko izvodnih kanalića koji su smešteni uz folikul. Kada je proces orožavanja povećan, orožale ćelije prave čep na površini folikula i sprečavaju normalno izlučivanje sebuma. Umesto da se loj iz lojne žlezde izluči na površinu kože, on ostaje zarobljen u folikulu. Tu se nakuplja sve dok folikul može da se prirodno širi, a potom dolazi do prskanja folikula i širenja upale na tkivo oko folikula. Sve ovo stvara pogodne uslove za razmnožavanje bakterije Propionbacterium acnes. Kao rezultat ovih međusobno povezanih procesa dolazi do vidljivih promena na koži. Početne promene su u vidu komedona (mitisera) i uočavaju se na nosu, čelu i bradi. U kasnijoj fazi promene se šire na obraze, iza ušiju, na bočne strane vrata, dekolte i leđa. Ovim promenama vremenom se pridružuju crvene, manje ili veće „bubuljice“ koje potom zagnoje i mogu biti dosta bolne. Kod težih oblika oboljenja ove promene se grupišu u prave ploče.

Da li stres utiče na stanje akni?

Akne se pogoršavaju u raznim stresnim situacijama kao što su: kraj školske godine, period ocenjivanja, ispiti, prelazak iz srednje na visoku školu i druge situacije. Nije tačno utvrđen mehanizam kojim emocionalni stres dovodi do pogoršanja akni. Smatra se da su za to odgovorni stresni hormoni, posebno glukokortikoidi i androgeni hormoni koji inače stimulišu lučenje sebuma. Po nekima do pogoršanja stanja dolazi jer stres suprimira imuni sistem pa je i razmnožavanje bakterije Propionbacterium  acnes  olakšano. Studije su pokazale da od stresa do pogoršanja stanja kože obično prođe dva dana.

Kako se akne leče?

Lečenje zavisi od kliničke slike.Za lečenje blažih oblika dovoljna je lokalna terapija. U lokalnoj terapiji se primenjuju retinoidi (derivati vitamina A) koji perutaju površinu kože i omogućavaju nesmetano izlučivanje loja, bez zadržavanja u folikulu. Ovi lekovi za lokalnu primenu se mogu koristiti po nekoliko meseci čak i nakon izlečenja, u cilju sprečavanja recidiva. U terapiji se koriste i razne miksture sa ili bez antibiotika (najčešće Eritromicin ili Klindamicin).
Ukoliko postoje upaljene akne obavezna je primena antibiotika. Dužina njihove primene zavisi od težine kliničke slike. Nekada je neophodna primena antibiotika tokom čitavih mesec dana.

Ukoliko su akne posledica policističnih jajnika, što se relativno često viđa kod devojaka, tada se primenjuju tablete koje inače služe za kontrolu začeća. Ne treba se plašiti ovih tableta. To je novija generacija lekova koji nemaju onih štetnih efekata koje su imali lekovi tog tipa od pre 20 i više godina.

Za lečenje teškog oblika akni, tzv. Acne conglobata- pored uobičajene kliničke slike ima keloidne ožiljke, lekar može propisati i Roaccutane. Ovaj se lek uzima pod kontrolom dermatologa jer  se eliminiše preko jetre i može biti hepatotoksičan. Dugo se zadržava u masnom tkivu i pošto ima teratogeno dejstvo (oštećuje plod) nije poželjno rađanje deteta dve godine nakon prestanka terapije ovim lekom.

Kako se neguje koža koja ima akne?

Za negu aknaste kože veoma je bitan preparat kojim se pere koža. Najbolji su gelovi za pranje koji deluju antiseptički a neće da isuše površinu kože. Upotreba sapuna i alkoholnih losiona  izvlači vlagu iz kože pa tada imate dvostruki problem– masnu a dehidriranu kožu. Takođe je neophodna primena kreme za dan koja će da hidrira kožu a da ima bar neki učinak na smanjenje lučenja loja u lojnim žlezdama. Savremena kozmetologija pruža veliki izbor preparata za negu i pranje aknaste kože.

Terapija ožiljaka od akni

Dermatolog može različitim metodama da leči ožiljke nastale od akni. Izravnavanje kože pomoću lasera, dermabrazija, hemijski piling ili elektrohirurška terapija poravnaće neravnine ožiljaka. Elevacija mekog tkiva kolagenom ili preparatima masti za popunjavanje  može da poravna ožiljke. Revizija ožiljka pomoću mikroekscizije i tehnike “punch“ grafta   može da koriguje duboke ožiljke a kombinacija ovih dermatološko- hirurških metoda može značajno da izmeni izgled.
Bez obzira koji specijalni tretman odabere vaš dermatolog zapamtite da morate da nastavite da pravilno negujete kožu.

Akne nisu izlečive ali se mogu kontrolisati, pravilno lečenje pomaže vam da se osećate bolje  i da izgledate lepše a nastanak ožiljaka možete da sprečite.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3