Bez duvana za mesec dana

Sadržaj teksta

Statistika pokazuje da u Srbiji puši skoro svaki drugi muškarac i skoro svaka treća žena. Čak 41 osto tinejdžera je do svoje 16-te godine popušilo bar jednu cigaretu.


Statistika kaže da u svetu više od pet miliona ljudi godišnje strada od posledica upotrebe duvana, a procenjuje se da će se ovaj broj povećati do 2030. godine na osam miliona godišnje.

Građani Srbije dnevno za cigarete potroše 4.100.000 evra, što je 1.500.000.000 evra godišnje, zbog čega i ne čudi sto svetska istraživanja pokazuju da smo rekorderi u konzumiranju cigareta. Svake godine građani Srbije na cigarete potroše gotovo celokupni budžet Fonda zdravstvenog osiguranja. Godišnje se u našoj zemlji potroši milijardu i 400 miliona paklica cigareta.

Dobra vest jeste da se broj pušača u Srbiji ipak smanjuje. U posljednjih 10 godina manje ih je za sedam posto, a većina onih koji se odreknu cigareta, čini to iz zdravstvenih razloga.

Međutim, zabrinjava podatak da u Srbiji svako drugo domaćinstvo ima najmanje jednog člana koji puši.

Nikotin je jaka droga koja izaziva zavisnost kao i druge droge. Ono što mladi ne znaju jeste činjenica da kod nekih osoba čak i jedna cigareta može da aktivira ciklus zavisnosti. Samo sedam sekundi nakon udisaja nikotin stiže do ćelija mozga i utiče na receptore i neurotransmitere u mozgu. Nikotin je psihoaktivna supstanca koja utiče na promenu raspoloženja i osećanja jer remeti normalne biohemijske funkcije u mozgu. Ima dvofazno delovanje – stimuliše i deprimira. Svakodnevno konzumiranje nikotina produžava potrebu za njim.

Sva deca i odrasli koji provode vreme pored pušača se INTENZIVNO I REDOVNO TRUJU I OZBILJNO UGROŽAVAJU SVOJE ZDRAVLJE!

U praksi se pokazalo da su mnogim pušačima pored stručnih saveta potrebni i lekovi kako bi uspešno i za ceo život ostavili cigarete. Određene hemijske supstance imaju sposobnost da imitiraju efekat nikotina, a da pri tome ne stvaraju zavisnost. Važno je da pušač najpre porazgovara sa lekarom a zatim da, tačno po uputstvu, koristi lekove. Preporuka je da se uzimaju lekovi na biljnoj bazi, poput citizina. Takođe, oni se konzumiraju više puta u toku dana što pacijentima omogućava da lakše prebrode nikotinsku krizu tokom prvih dana od odluke da prestanu sa pušenjem.

Ono što će ohrabriti pušače – nije potrebno da odmah i naglo prestanu da puše kako bi počeli da koriste terapiju, ali ohrabruje i to što znaju da je dovoljno samo mesec dana da se i oni koji imaju višegodišnji staž zauvek otarase duvana!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Baner
PharmaMedica Crna Gora 19
Prirodno protiv stresa BeeCool