Benigna hiperplazija prostate (BPH), fitoterapija

Sadržaj teksta

Prostata je žlezda koja se nalazi samo kod muškaraca, u maloj karici, između penisa i mokraćne bešike i učestvuje u proizvodnji semene tečnosti. Ako dođe do uvećanja prostate (benigna hiperplazija prostate) ista može izvršiti pritisak na mokraćnu bešiku i uretru (mokraćna cev kroz koju prolazi urin) i prouzrokovati zdravstvene probleme. Tegobe od strane prostate ne znači nužno da imate i neke opasne bolesti kao sto je karcinom.

Kada se javlja bol u predelu prostate

Bol u predelu prostate ili prostatodinija je vrsta neprijatnog osećaja koji se javlja u tri slučaja:

Koji su najčešći simptomi bolesti prostate

Ponekad su problemi sa prostatom asimptomatski i ne izazivaju nikakav bol.

Jedan od najčešćih simptoma bolesti prostate jeste problem sa mokrenjem. Obično dolazi do nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike kada pacijent ima osecaj jakog pritiska u bešici te dovodi do pražnjenja tek nakon naprezanja prilikom mokrenja. Pored toga čest simptom oboljenja vezanog za prostatu jeste i noćno mokrenje koje najviše može uticati na  kvalitet  života pacijenta.

Da li je benigna hiperplazija prostate vezana isključivo za starije muškarce

Benigna hiperplazija prostate pogađa starije muškarce. Sa godinama raste i rizik od oboljevanja od benigne hiperplazije prostate. Smatra se da bi svaki muškarac, ako dovoljno dugo živi, oboleo od ove bolesti u poznim godinama. Manje od 10% muškaraca mlađih od 40 godina oboli od ove bolesti, a procenat raste s godinama.

Koji su simptomi benigne hiperplazije prostate

Benigna hiperplazija prostate (BPH) može dovesti do otežanog mokrenja, učestalog mokrenja  kao i poteškoća sa pražnjenjem mokraćne bešike i posledično do  smanjenja  kvaliteta života pacijenta.

Zašto dolazi do benigne hiperpazije prostate

Prostata se uvečava zbog uvećanja broja ćelija i smatra se da je posledica mnoštva faktora kao što je delovanje androgena (muških hormona-testosteron); estrogena kao i faktora rasta.

Starenjem dolazi do hormonskih promena kod starijih muškaraca gde se smanjuje nivo testosterona (T) u serumu; istovremeno, povećava se količina masnog tkiva.

Oksidativni stres koji izaziva poremećaj ravnoteže produkcije i detoksifikacije slobodnih radikala u smislu povećanja njihove koncentracije, dovodi do oštećenja DNK i proteina, kao i pokretanja lančanih kaskadnih mehanizama koji dovode do razvoja i progresije BHP kao i carcinoma prostate.

Način ishrane koji podrazumeva visok unos crvenog mesa uz nedovoljnu konzumaciju voća i povrća takođe povećava oksidativni stres i rizik za nastanak carcinoma prostate.

Genetska predispozicija i neuredan stil života takođe povećavaju rizik od oboljevanja. Nezdrava ishrana, velika količina alkohola i kafe takođe mogu biti značajan faktor rizika.

Šta se dešava ukoliko se benigna hiperplazija prostate ne leči

Kod nelečenih stanja, u malom broju slučajeva, može doći do nemogućnosti da se isprazni bešika što dalje vodi do urinarnih infekcija, oštećenja ili čak otkazivanje bubrega. Retencija urina predstavlja posebno stanje kada pacijent nije u mogućnosti da mokri i kada je neophodno da se javi hitno urologu radi plasiranja urinarnog katetera  i dalje dijagnostike i lečenja.

Kako se postavlja dijagnoza 

Dijagnostika benignigne prostate se sastoji od anamneze, fizičkog pregleda prostate (DRE), ultrazvučnog pregleda i analize  prostata specificnog antigena (PSA).

Kako se benigna hiperplazija prostate leči

Konvencionlano lečenje benigne hiperplazije prostate se sastoji u administraciji alfa blokera i inhibitora 5 alfa reduktaze a potom i hiruško rešavanje opstrukcije u slučaju loših rezultata medikamentne terapije i progresije oboljenja.

Fitotarapija predstavlja popularnu opciju u terapiji benigne hiperplazije prostate kao samostalni preparat ili u kombinaciji sa alfa blokerima i inhibitorima 5 alfa reduktaze. Takođe se može koristiti u stanjima nakon akutnih upala prostate (akutni prostatitis) ili dugoročna terapija u cilju prevencije komplikacija kod hroničnih zapaljenja prostate (hronicni prostatitis).

Promena načina ishrane mnogim muškarcima pomaže u cilju smanjenja tegoba od strane uro- trakta time što uključe u svoju ishranu soju ili proizvode od soje, više voća i povrća, manje crvenog mesa kao i izbegavanje kofeina i alkohola.

Soja i proizvodi od soje postižu značajan efekat u prevenciji i progresiji bolesti prostate. Dokazano je da se izoflavoni iz soje akumuliraju u prostati i semenoj tečnosti.

Uticaj polifenola na zdravlje prostate

Polifenoli predstavljaju veliku grupu jedinjenja biljnog porekla koje strukturno karakteriše jedna ili više hidroksilnih grupa vezanih za benzenski prsten, zahvaljujući čemu ispoljavaju snažna antioksidantna dejstva.

Polifenoli u ishrani postižu pozitivan efekat u prevenciji oksidativnog stresa inhibicijom redoks- senzitivnih transkripcionih faktora, nishodnom regulacijom pro- oksidativnih enzima (iNOS, COX- 2) i drugim mehanizmima.

Oni deluju antiinflamatorno na više nivoa i inhibicijom produkcije inflamatornih citokina i hemokina.

Neki polifenoli, dejstvom na estrogene i androgene receptore, suprimiraju ćelijski rast inhibicijom DNK topoizomeraze i moduliraju angioneogenezu, ispoljavajući antitumorsko dejstvo.

Sva ova zajednička dejstva flavonoida pozitivno uticu na zdravlje prostate u cilju smanjenja tegoba i progresije oboljenja  kod  benigne hiperplazije prostate (BPH).

Benigna hiperplazija prostate, pomoć iz prirode

Zeleni čaj

Zeleni čaj je veoma zdrav i mnogobrojne studije su pokazaze da je efikasan i u lečenju problema sa prostatom. Moćni  antioksidansi  i nekoliko  drugih komponenti u zelenom čaju ublažavaju problem sa benignom  hiperplazijom prostate. Povezano je dejstvo zelenog čaja na kontrolu učestalog mokrenja.

Zeleni čaj se proizvodi od svežih listova biljke Camellia Sinensis (Theaceae family) parenjem ili sušenjem bez fermentacije.

Koristi se kao napitak za uživanje i poznat je po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima.

Epidemiološke studije pokazuju da je u azijsko – pacifičkoj regiji, gde je konzumacija zelenog čaja visoka, incidenca carcinoma prostate niža nego u ostalim delovima sveta.

Glavne antioksidativne komponente zelenog čaja su polifenoli, koji se uglavnom sastoje od katehina, među kojima je najzastupljeniji i najznačajniji epigalokatehin- galat (EGCG).

Katehini zelenog čaja akumuliraju se u prostati i semenoj tečnosti.

Vitamin D

Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora, normalnoj funkciji imunog sistema, takođe, doprinosi održavanju normalne funkcije mišića i kostiju i ima ulogu i u procesu deobe ćelija.

Niske vrednosti vitamina D u serumu uočene su kod pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate i sa karcinomom prostate.

Vitamin D kao prekursor kalcitriola, koji reguliše signalne puteve uključene u proliferaciju, apoptozu, inflamaciju, angiogenezu i karcinogenezu, može imati uticaj na rast i razvoj karcinoma.

Genistein (izoflavon iz soje) i vitamin D sinergistički inhibiraju rast epitelnih ćelija karcinoma prostate.

Seme bundeve

Seme bundeve sa prisutvom fitosterola i drugih komponenti pomaže u smanjenju veličine prostate i sadrži supstance koje pretvaraju testosterone u dihidroksitestosteron (DHT). Povišen nivo DHT- a je jedan od faktora hiperplazije prostate. Redovna kozumacije ovog semena olakšava problem sa mokrenjem, što je najčešći  simptom koji utiče na kvalitet života pacijenta.

Testerasta palma

Testerasta palma je jedna od najproučavanijih i najpopularnijih biljaka koja se koristi za lečenje svih problema sa prostatom. Mnogobrojna naučna ispitivanja  su pokazala da testerasta palma moze ublažiti simptome vezane za prostatu. Smatra se da se to dešava tako što inhibira lučenje testosterona i smanjuje hiperplaziju prostate.

Likopen

Likopen je prirodni pigment koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća. Dokazano je njegovo dejstvo na usporavanje benigne hiperplazije prostate i posledično na smanjenje tegoba od strane urotrakta.

Namirnice tamnoroze i crvene boje imaju  odredjene  sadržaje  likopena. Pored paradajza koji je bogat likopenima i preporučuje se u redovnoj ishrani bolesnika sa BPH, likopeni se nalaze i u papaji, crvenom grejpfrutu, lubenici, sargarepi, crvenoj paprici i crvenom  kupusu.

Cink

Cink i njegov hronični nedostatak u ishrani može dovesti do povećanog rizika od pojave benigne hiperplazije prostate. Povećan  unos  cinka  ili uzimanje suplemenata cinka može ublažiti simptome vezane za mokrenje. Cink se  prirodno nalazi pilećem mesu, morskim plodovima, semenkama i jezgrastom voću.

Dr Vladan Andrejević, urolog. Klinika za urologiju, Klinički centar Srbije
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Prostasist-Statika-300x300px
CG-19-INSTA-696x696