Lasersko skidanje dioptrije, sve što treba da znate

Sadržaj teksta

Šta je lasersko skidanje dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije je zahvat kojim se laserskim zracima remodulira rožnjača u cilju oslobađanja (uklanjanja) dioptrije, poboljšanja vidne oštrine, odnosno eliminacije optičkih pomagala (naočare ili kontaktna sočiva).

Šta su refrakcione anomalije?

REFRAKCIONE ANOMALIJE su stručniji termin za izraz dioptrija koji je bliskiji običnom čoveku i najčešće zavise od dužine oka. (Normalna dužina oka je 24mm).

U refrakcione anomalije spadaju:

Kratkovidost  (MYOPIA) – posledica je veće dužine oka, pa se slika formira ispred makule.

Koriguje se “minus” dioptrijom kako bi se slika pomerila i formirala u centru vida, a samim tim izoštrio vid.

Dalekovidost  (HYPERMETROPIA) – posledica je kraće dužine oka, slika se formira u zamišljenoj tački iza makule.

Koriguje se “plus” dioptrijim koja pomera sliku u centar vida i izoštrava vid i na daljinu i na blizinu.

Astigmatizam je nepravilna zakrivljenost rožnjače u određenom meridijanu i manifestuje se zasenčenjem slike.

Koriguje se cilindrima koji koriguju nepravilnu zakrivljenost. Najčešće se javlja u kombinaciji sa miopijom ili hipermetropijom.

Koji uslovi moraju biti ispunjeni kako bi se lasersko skidanje dioptrije izelo?

  • Prvi uslov za lasersko skidanje dioptrije je da je potencijalni pacijent punoletan, tj. da je stariji od 18 godina.
  • Oko mora da bude zdravo. Pre odluke se radi veoma detaljan pregled koji podrazumeva niz analiza i merenja parametara oka.
  • Dioptrija mora biti stabilna najmanje godinu dana, jer ukoliko dioptrija ima tendenciju da se menja, nakon samog operativnog zahvata će se ponovo ispoljiti na oku.

Ukoliko su ispunjeni svi uslovi (debljina rožnjače zakrivljenost, opseg dioptrije, uzrast i godine pacijenta) možemo potpuno bezbedno izvesti operativni zahvat.

Koja veličina dioptrije se može laserski ukloniti?

Dioptrija koja se može laserski ukloniti je od +6 do -10 dioptrija i do 6 dioptrija astigmatizma. Skidanje dioptrije spada u estetske zahvate, cilj je osloboditi se optičkih pomagala, tako da oko mora biti potpuno zdravo, kako bi rezultati hirurške procedure bili zadovoljavajući.

Kako se zahvat sprovodi?

Hirurški zahvat se izvodi najsavremenijim laserskim aparatima koji u sebi imaju softverske sisteme za programiranje tretmana i praćenje oka. Sistem za praćenje oka (eyetracker) ima ulogu da za vreme tretmana prati pokrete oka i u svakom trenutku omogućava da laserski zrak deluje na ciljani deo rožnjače.

LASIK je najizvođenija hirurška metoda. Sastoji se iz 2 stepena izvođenja. U prvom koraku se pravi flap (tanki poklopčić rožnjače). Nakon formiranja i podizanja flapa laserski zraci remodeliraju rožnjaču. Flap se nakon laserskog tretmana vrati na površinu, oko se ispere i zahvat je završen. Procedura veoma kratko traje, bezbolna je i vrlo konforna.

PRK metoda je najstarija metoda i prva izvođena.

Laserski zracima se najpre ukloni površinski sloj rožnjače (epitel), a potom se istim laserskim zracima remodelira rožnjača.

U odnosu na LASIK je manje konforna, i oporavak je nešto duži. U savremenoj refraktivnoj hirurgiji se izvodi kod tankih rožnjača, manjih nepravilnosti i ožiljaka rožnjače.

Šta se radi ukoliko je potrebna istovremena korekcija dioptrije i na blizinu i na daljinu?

Lasersko skidanje dioptrije se izvodi kod pacijenata u dobi 18-40 godina, jer se skida dioptrija za daljinu. Ukoliko je osoba u godinama u kojima se ispoljava i dioptrija za blizinu, koja je posledica prirodnog starenja našeg optičkog sistema i slabljenja akomodacije tada se radi INTRAOKULARNA REFRAKTIVNA HIRURGIJA.

Zašto nastaje staračka dalekovidost?

Naše prirodno sočivo ima mogućnost da promenom zakrivljenja odnosno stepena ispupčenja i zaravnjenja omogućava gledanje na blizinu i na daljinu. Mišić koji menja zakrivljenost sočiva je cilijarni mišić. Prilikom starenja njegova sposobnost se postepeno smanjuje i ova radnja nema svoj puni kapacitet, pa se ispoljava “staračka dalekovidost”, potrebne su nam naočare za blizu. Operacija uklanjanja našeg prirodnog sočiva sa ugradnjom intraokularnog multifokalnog sočiva, omogućva veoma dobar vid na daljinu, blizinu i srednju distancu.

Kako teče postoperativni tok nakon laserskog skidanja dioptrije?

LASIK metoda kao hirurška intervencija je veoma konforna za pacijenta. Pacijent vidi nakon operativnog zahvata, oči nisu zatvorene.

Propisuju se antibiotske kapljice koje se kapaju 2 nedelje uz veštačke suze. Potpuna vidna oštrina se postiže već dan nakon same intervencije. Pacijent može obavljati sve svakodnevne aktivnosti.

Prvih mesec dana preporučuje se izbegavanje teških fizičkih napora, kontaktnih sportova i mogućnost infekcije.

Nešto manje komforna je PRK metoda, koja je u hirurškom smislu bezbednija.

Nakon ove hirurške intervencije može se javiti neprijatnost u vidu grebanja i pojačanog suzenja. Oko je zaštićeno terapeutskim kontaktnim sočivima nekoliko dana ili do potpune regeneracije površinskog epitela rožnjače.

Takođe se i ovim pacijentima propisuje ista terapija: antibiotske kapljice i veštačke suze. Pacijenti uz svakodnevne aktivnosti već nakon 5-7 dana mogu da se bave i teškim fizičkim aktivnostima kao i kontaktnim sportom.

Kontrolni pregledi se obavljaju 1.7. i 30. dan nakon operacije.

Da li lasersko skidanja dioptrije, dioptrija može vratiti?

Veoma je važan preoperativni pregled i podatak da je dioptrija stabilna najmanje godinu dana pre operacije. Ukoliko su svi uslovi zadovoljeni dioptrija se ne vraća.

Takođe je potrebno naglasiti da se kod pacijenata koji su skinuli dioptriju nakon 40. godine života javlja staračka dalekovidost, odnosno potreba nošenja naočara za blizu. To je normalan proces starenja i slabljenja akomodacije, a ne vraćanje dioptrije.

Oftalmolog, oftalmohirurg. Od 2018. godine zaposlena je u Euromedik bolnici. Pariske komune 22, Novi Beograd. 011 2609 644 011 2609 657
NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696