AŠVAGANDA- čarobna biljka koja regeneriše organizam

Sadržaj teksta

Ašvaganda je biljka poreklom iz Indije koja poboljšava stanje organizma, kognitivne funkcije i regenerativne procese.

Piše: mr pharm. Đulija Hadžibeti, Tea Medica


U moru hemijskih preparata, mi farmaceuti uvijek tragamo za novoistraženim i standardizovanim prirodnim preparatima koji sadrže biokativne supstance sa definisanim farmakološkim efektom na ljudski organizam.

Jedan od takvih preparata je, bez sumnje, i Ašvaganda koja se na našim prostorima u posljednje vrijeme mnogo koristi, a njena tradicionalna upotreba u svijetu traje duže od 3000 godina.

AŠVAGANDA, (lat. Withania somnifera), pripada familiji bibera, raste u Indiji i Africi, a u medicinske svrhe se koriste korijen i plodovi. Poznata je još i kao indijski žen šen.

Spada u grupu takozvanih vitalizirajućih biljaka (obezbeđuju dobro zdravlje) i adaptogena (u organizmu pokreće mehanizme prilagođavanja na spoljašnje stresne situacije).

U Indiji ašvagandu koriste kao kućni lijek, i smatraju je najboljim tonikom za stariju populaciju, dok je mladi koriste kao afrodizijak.

Riječ je o jednom od najboljih ajurvedskih tonika za nerve (Ajurveda – tradicionalni oblik liječenja porijeklom iz Indije).

Kada, kome i zašto preporučiti baš Ašvagandu?

Ašvagandu uvijek možemo preporučiti u stresnin situacijama, kod povišenog kortizola, kod depresivnih stanja, umora, blagih depresija, zapaljenja, učestalih i rekurentnih infekcija, intenzivnih bolova, demencije, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, problema sa spavanjem (nesanice), tumora, tuberkuloze, astme, leukoderma, bronhitisa, fibromijalgije, menstrualnih problema, štucanja, Parkinsonove bolesti, hronične bolesti jetre, i kod reproduktivnih problema – posebno kod muškaraca.

Preporučuje se i mlađim i starijim osobama koje se žale sa neki, gore navedeni problem. Treba povesti računa ako osoba već koristi neke ljekove i kontrolisati njihove moguće interakcije.

Šta Ašvagandu čini toliko moćnom?

Korijen ašvagande pomaže kao:

 • tonik za mozak;
 • afrodizijak;
 • poboljšava kvalitet spermatozoida;
 • diuretik;
 • anthelmintik (protiv parazita);
 • ima adstringentno desjtvo (protivupalno, antistresno);
 • ima termogeno dejstvo (ubrzava metabolizam);
 • stimulans
 • kod malaksalosti
 • slabosti od starosti
 • reumatizma
 • zatvora
 • nesanice
 • nervnog sloma
 • gušavosti itd.

Naučne studije o ašvagandi jasno definišu njen adaptogeni i antistresni efekat u ljudskom organizmu na čemu se upravo zasniva njena najveća upotreba. Snižava nivo kortizola koji se povećava kao odgovor na stresnu situaciju, i na ovaj način prilagođava i balansira organizam sa spoljašnjim sresnim faktorima.

Biološki aktivni hemijski sastojci ašvagande uključuju alkaloide (izopeletierin, anaferin, kuzeohigrin, anahigrin, itd.), steroidne laktone (vitanolidi, vitaferini) i saponine.

Alkaloidi pozitivno djeluju na sistem za varenje i centar za disanje, smanjuju zapaljenske procese u zglobovima, ublažavaju osećaj gladi, povećavaju izdržljivost.

Vitanolidi su jedinjenja tipa steroida (vitaferin A, na primjer, ima veoma izraženo antibiotsko dejstvo koje sprječava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica). Vitanolidi takođe pokazuju antikancerogena i antidepresivna svojstva.

Sitoindozidi djeluju antistresno i kao psihostimulatori (pojačavaju pažnju, sposobnost učenja, pamćenja i reprodukovanja). Sitoindozidi i acilsterilglukozidi u ašvagandii su agensi protiv stresa.

Dostupni naučni podaci potvrđuju da je ašvaganda pravi moćan regenerativni tonik (Rasayana of Aiurveda), zbog svog višestrukog antistresnog, neuroprotektivnog, antitumorskog, antiartritičnog, analgetičkog i antiinflamatornog dejstva.

Korisna je za različite bolesti poput Parkinsonove, demencije, gubitka pamćenja, bolesti izazvanih stresom, maligniteta i drugih.

Ne smiju je koristiti trudnice, dojilje, djeca, osobe sa hipertiroidizmom ili ako je ustanovljena alergija na ovu biljku.

Ašvaganda je od sada dostupna i u kapsulama (to je novina na našem tržištu) i to od vrhunskog proizvođača 7Nutrition koji se posebno ističe zbog premium kvaliteta, ukusa ali i pristupačnih cijena. Pije se jedna kapsula dnevno (400mg.) duži vremenski period kako bi se ostvarili maksimalni rezultati.

Preparat je dostupan u svim Tea Medica apotekama.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
virak-696x696