Proširene vene – simptomi, uzroci i lečenje proširenih vena

Proširene vene su medicinski poznate kao varikozne vene. One su proširene, isprepletene vene koje često imaju plavkastu ili ljubičastu boju. Najčešće se javljaju na nogama i stopalima, ali mogu se pojaviti i na drugim delovima tela.
proširene vene
Sadržaj teksta

Proširene vene se ne mogu izlečiti, ali primenom odgovarajuće terapije i promenom stila života, mogu se bitno olakšati simptomi, poboljšati izgled i sprečiti nastanak komplikacija.

Zašto nastaju proširene vene?

Proširene vene su vrlo čest zdravstveni problem. Najčešći uzrok nastanka su slabost i gubitak funkcije venskih zalistaka. Za većinu ljudi proširene vene predstavljaju estetski problem ali ima i onih koji se žale na bolove, svrab, peckanje, otečene i teške noge. Ukoliko se proširene vene ne leče mogu nastati vrlo ozbiljni problemi koji narušavaju radno i socijalno funkcionisanje obolele osobe.

Cirkulacija krvi predstavlja stalno kruženje krvi kroz organizam u kojem srce ima centralnu ulogu. Od srca do drugih tkiva i organa krv stiže putem arterija dok se u srce krv vraća putem vena. Da bi se krv vratila ka srcu, vene u nogama moraju da rade nasuprot sili gravitacije, što je moguće zahvaljujući mišićnoj kontrakciji u donjim delovima nogu koja ima ulogu pumpe i, postojanju venskih zalistaka. Venski zalisci imaju ulogu „šrafa“ koji se, kada pumpa potisne krv na više, zatvore i sprečavaju da se krv pod uticajem gravitacije vraća. Kod obolelih osoba zalisci počinju da popuštaju, što uzrokuje zadržavanje krvi u venama, koje tada počinju da se šire. Oštećenja venskih zalistaka daleko najčešće se javlja kod vena nogu a ponekad su pogođene i vene levog testisa (varikokela), vene oko analnog otvora (hemoroidi), vene jednjaka, vulve.

Pored poremećaja u funkciji venskih zalistaka veoma važan faktor u nastanku proširenja vena je i fizička neaktivnost. Ukoliko mišićni rad izostane, odnosno ukoliko osoba dugo sedi ili stoji, ne kreće se, nastanak proširenih vena je neminovan.

Proširene vene simptomi

Osobe koje imaju proširene vene na nogama imaju osećaj težine u nogama koji je posebno izražen nakon dugog stajanja. Bol je tup i lokalizovan iznad mesta proširenja. Proširene vene i otečene noge usko su povezani. Otok nogu je posebno izražen u predelu skočnog zgloba i stopala. Nakon podizanja ekstremiteta ili ujutru otoci se povlače. U toku noći javljaju se bolni grčevi mišića.

Osim ovih tegoba, mnogi bolesnici a naročito žene pate i zato što proširene vene loše izgledaju. Kao i svaka hronična bolest, proširene vene, vremenom se pogoršavaju. Na površini kože javlja se u početku mreža vrlo sitnih vena tzv. kapilara a kasnije i nešto širih retikularnih vena. Kako bolest napreduje vide se nabrekle, kvrgave vene koje su često i bolne. Koža je suva, tamnije prebojena i često svrbi. Bolest se dodatno pogoršava kod izlaganja toploti, naročito za veme leta ili prilikom boravka u termalnim vodama, saunama i slično.

Kolor Doppler vena nogu – zašto se radi i da li je pouzdana metoda za postavljanje dijagnoze proširenih vena

Proširene vene su vidljive pa samim tim postavljanje dijagnoze ne predstavlja problem. Pored vizuelnog pregleda, koji se obavlja kada je pacijent u stojećem položaju, potrebno je uraditi i kolor Doppler vena nogu, da bi se ustanovilo koje su tačno vene oštećene i u kojoj meri. Pregled kolor Dopplerom je potpuno bezbolan i bezopasan za pacijenta. Ako kolor Doppler ne pruži kompletan odgovor, pribegava se drugim radiološkim metodama dijagnostike, kao što su klasična flebografija, CT flebografija, scintigrafija i slično. Na osnovu nalaza kolor Dopplera i mišljenja lekara odrediće se koja je vrsta lečenja potrebna.

Lečenje proširenih vena na nogama

Proširene vene se ne mogu izlečiti, ali primenom odgovarajuće terapije i promenom stila života, mogu se bitno olakšati simptomi, poboljšati izgled i sprečiti nastanak komplikacija.

Čarape za proširene vene

Prvi korak u terapiji proširenih vena najčešće je nošenje čarapa za proširene vene (kompresivne čarape za vene) ili elastičnog zavoja. Čarape za vene i elastični zavoji nose se ceo dan, pružaju kompresiju koja se od članaka prema butinama postepeno povećava i na taj način se zaostala krv vraća u srce.
Mogu se kupiti u apotekama i dostupne su u različitim jačinama (prema kompresiji koju ostvaruju na vene) i veličinama.

Često je pitanje kako se nose čarape za vene?

Obuvanje odnosno navlačenje čarapa za proširene vene ponekad može da predstavlja problem jer su one prilično jake i mnogo manje elestične od klasičnih čarapa.

Najbolje je nogu podići do nivoa grudnog koša i čarapu navlačiti tako da se izbegne kontakt čarape sa člankom. Prilikom navlačenja, čarapa treba da se ravnomerno razvuče kako bi kompresija bila ujednačena i samim tim čarapa udobna. Čarpe za vene moraju da budu dovoljno jake ali ne i preuske. Za mnoge bolesnike nošenje čarapa u početku nije prijatno pa se preporučuje, kako bi se bolesnik privikao, da ih u početku nosi po nekoliko sati i vreme nošenja postepeno produžava.

Kako se nosi elastični zavoj za vene

Elastični zavoj postavlja se tako što se uvija od prstiju na stopalima pa do prepona. Prilikom uvijanja svaki naredni navoj treba da prekriva od polovine do trećine prethodnog i pritisak postepeno povećavati. Pacijenti se obično teško privikavaju na pritisak pa se preporučuje pa se prvih nekoliko dana zavoj uvija tako da pritisak bude slabiji a kasnije ga pojačati.

Kod pacijenata koji imaju oštećenja kože, zbog kontakta sa gumom prilikom nošenja čarapa ili elastičnog zavoja, može doći do alergijske i zapaljenske reakcije. Ovaj problem rešava se tako što se ozleđena mesta prekrivaju sterilnom gazom pa se preko nje navlači čarapa odnosno postavlja zavoj.

Proširene vene na nogama – krema

Za olakašavanje simptoma proširenih vena kao što su otečene noge, težina u nogama, bol, osećaj peckanja ili svraba kože od pomoći mogu biti kreme koje se aplikuju na kožu. Ove preparate možete kupiti u apotekama bez lekarskog recepta.

Najčešće se koriste:

 • Kreme sa heparinom: Heparin je antikoagulant koji se koristi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Kreme koje sadrže heparin mogu pomoći u smanjenju upale i otoka u područjima gde su vene proširene. U apotekama možete pronaći kreme i gelove sa heparinom u razlčičitim jačinama. Dobro poznate su Hepathrombin, Hepalpan, Lioton.
 • Kreme sa ekstraktom divljeg kestena: Kreme i gelovi koji sadrže ekstrakt divljeg kestena mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti oticanje. Ove preparati često prave apoteke magistralno (u svojim laboratorijama) i odličnog su kvaliteta.
 • Kreme sa trokserutinom: Trokserutin je flavonoid koji se koristi za poboljšanje cirkulacije i smanjenje otoka. Kreme s trokserutinom mogu pomoći u jačanju zidova krvnih sudova i smanjenju propusnosti kapilara.
 • Kreme s mentolom ili kamforom: Kreme koje sadrže mentol ili kamfor mogu pružiti osećaj hlađenja i ublažiti osećaj težine i umora u nogama.
 • Kreme s arnikom: Arnika je biljka koja se tradicionalno koristi za smanjenje otoka i upale. Kreme s ekstraktom arnike mogu pomoći u ublažavanju simptoma proširenih vena.

Saveti osobama sa priširenim venama nogu

Da bi se simptomi olakšali i usporilo napredovanje bolesti neophodno je izbegavati stajanje ili sedenje u jednom položaju duže od 30 minuta kao i sedenje sa prekrštenim nogama.

U svakodnevnu rutinu treba uvesti što više šetnje.

Izbegavati nošenje uske odeće posebno oko struka, nogu i prepona kao i dokolenica sa uskom ili jakom gumom.

Nošenje neudobne obuće kao i one sa visokim potpeticam, bez obzira na estetski momenat treba izbegavati. Nošenjem obuće sa nižom petom aktiviraju se mišići lista i olakšava vraćanje krvi ka srcu.

Poželjno je tokom dana napraviti nekoliko predaha i podignuti noge iznad visine srca da bi se poboljšala cirkulacaija u njima.

Ishrana je takođe vrlo važna, trebalo bi regulisati telesnu težinu, smanjiti unos soli a povećati unos biljnih vlakana kako bi se sprečilo stvaranje otoka koji mogu biti posledica zadržavanja vode i konstipacije.

Proširene vene – operacija

Ukoliko se kolor Dopplerom dokaže oboljenje površinskog venskog sistema a nošenje čarapa za vene kao i mere kućnog liječenja ne pomognu ili ako je stanje same bolesti mnogo teže, lekar može predoložiti neki od zahvata.

 • Endovenska laserska ablacija i radiofrekventna ablacija su kateterske procedure, koje podrazumevaju zatvaranje oštećenih dugih površinskih vena iznutra, pomoću toplote (endovenska termokoagulacija). Razlika između radiofrekvencije i lasera je u tome što se za koagulaciju vene u slučaju radiofrekvencije koriste mikrotalasi, a kod laserske terapije, snop svetlosti. Obe metode se izvode u lokalnoj anesteziji, zahvat traje kratko, nakon zahvata ne zaostaju rane od rezova, podlivi krvi, niti ožiljci. Bolesnik je odmah nakon zahvata radno i socijalno sposoban, i oseća veliko poboljšanje simptoma. Ove procedure mogu se izvoditi i u letnjim mesecima. Nakon intervencije još 3 nedelje neophodno je nositi elastične čarape ili zavoj.
 • Sklerozacija penom – zasniva se na hemijskom oštećenju zida vena upotrebom smese hemijskog sredstva (sklerozansa) i vazduha, koja se pod kontrolom ultrazvuka uštrcava u vene. Ova je metoda naročito dobra za rešavanje potkožnih varikoznih vena koje zaostanu nakon laserske ili radiofrekventne endovenske ablacije magistralnih vena.
 • Postoji i sklerozacija tečnim sklerozansom, ali ona se uglavnom primenjue kod pacijenata kod kojih kolor Doppler da negativan nalaz, ali pacijenta estetski zabrinjavaju tzv. „Metličaste vene ili kapilari“ (eng. Spider veins). Jedna od glavnih mana ovog tretmana je pojava hiperpigmentisane tj. zatamnjene kože u području gde se nalaze tretirane vene, tako da bi svako ko se odluči za tretman ovom metodom trebao da bude upoznat sa ovom nus pojavom.
  Nakon izvršene sklerozacije penom ili tečnim sklerozansom, pacijent je već nakon 24 sata sposoban da obavlja uobičajene aktivnosti. Nekoliko dana treba izbegavati ekstremne napore kao i odlazak u saunu. Prva kontrola je nakon nedelju dana.
 • Mini – flebektomija je metoda vađenja bočnih proširenih vena pomoću posebne kukice, u lokalnoj anesteziji, kroz vrlo sitne rezove na koži. Metoda je minimalno invazivna i najčešće se izvodi ako nakon laserske ili radiofrekventne endovenske ablacije zaostane po koja površinska vena, koja i dalje predstavlja estetski problem pacijentu.
 • Hirurško lečenje (eng. Crossectomy, Stripping) se bazira na odstranjenju oštećenih vena. Ovaj metod koristi se u praksi uz manje izmene, vrlo dugo. Hirurško lečenje je invazivno i izvodi se u opštoj anesteziji. Neophodan je boravak u bolnici, rezovi i šavovi su brojni. Javljaju se i veliki krvni podlivi pa se izvođenje ovih operacija ne preporučuje u toku toplijih letnjih i prolećnih meseci jer je tada njihova resorpcija otežana i produžena. Nakon operacije pacijent je duže vreme radno nesposoban, oko tri nedelje. Veoma je važno da se prilikom hirurške intervencije odstrane sve oštećene vene kako se posle kraćeg vremenskog perioda bolest ne bi povratila, što obično zahteva novu operaciju a svaka nova operacija često je zahtevnija od prethode. Takođe se po pravilu izbegava istovremeno lečenje obe noge ovom metodom. Stopa recidiva kod ovog postupka je preko 60% za 10 godina. Uz savremene metode lečenja vena hiruški pristup se uglavnom može izbeći.

O tome koja je metoda najuspešnija teško je govoriti. Rezultati meta analize koja je objavljena u Journal of Vasuclar Surgery 2009. godine idu u prilog laserske ablacije gde je uspešnost nakon 5 godina praćenja 95%, kod radiofrekventne ablacije 80%, sklerozacije penom 74%, dok je uspešnost u slučaju klasičnog hiruškog lečenja nakon 5 godina praćenja 76%.

Proširena vena na testisu – Varikokela

Proširene vene na testisima stručnom terminologijom varikokela mogu se javiti na oba ili samo na jednom testisu, češće levom. Varikokela je čest uzrok smanjenja proizvodnje i kvaliteta sperme, što može uticati na plodnost. Takođe može uzrokovati smanjenje veličine testisa i bol u skrotumu. Lečenju se pristupa samo ukoliko su simptomi jako izraženi ili postoji problem sa plodnošću muškarca.

Proširene vene u trudnoći

Proširene vene u trudnoći česta su pojava. Nastaju usled hormonskih promena, povećanog pritiska u venama usled rasta materice, povećanja volumena krvi, fizičke neaktivnosti, povećanja telesne težine itd. U cilju olakšavanja tegoba trudnicama se preporučuje lagana fizička aktivnost, izbegavanje sugotrajnog sedenja ili stajanja, držanje nogu u podignutom položaju, spavanje na levoj strani, upotreba krema ili gelova.

Ukoliko su proširene vene bolne i uzrokuju veću nelagodnost potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Veliki broj bolesnika ne shvata ozbiljno svoje stanje. Izostanak ili nepravilno lečenje doprinose napredovanju bolesti pa bi generalni savet bio: Javite se lekaru na vreme!

napisala: Dr Milena Drašković

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji